// Kolom links
 

 
Keuken en kooktips

Naast recepten zijn er nog voldoende andere wetenswaardigheden voor in de keuken.
Wilt u alle artikelen zien? klik dan op 'Alle artikelen' in de rechterkolom.


Handige tips ter voorbereiding van uw vakantie tbv. uw gezondheid
10 juni 2003

. De grote vakantie staat voor de deur : krijg je ook al "de kriebels" om erop uit te trekken? In dit artikel vind je informatie over gezondheid en vakantie: waar moet je van tevoren aan denken (inentingen) en wat kun je doen om vakantieziekten te voorkomen
Inentingen
Als je wat verder weg gaat, bijvoorbeeld naar tropische landen, heb je meestal inentingen nodig om infectieziekten zoals geelzucht, difterie, tyfus of malaria te voorkomen (voor malaria moet je meestal pilletjes innemen). Wil je weten of je voor een bepaald gebied inentingen nodig hebt, dan kun je bellen met de landelijke vaccinatielijn: telefoon 0900 - 9584 ( 0,45 per minuut.)
Zonnebrand
Kinderen verbranden eerder dan volwassenen, omdat kinderen minder pigment aanmaken. Zorg daarom voor voldoende bescherming door zonnebrandcrème en luchtige kleding die de schouders bedekt. Op het heetst van de dag (tussen 12 en 15 uur) kun je beter niet in de zon spelen. Als je op die tijd lang in de zon bent, kan je een zonnesteek oplopen.
Verschijnselen van een zonnesteek;
> Hoog-rode wangen, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, niet lekker zijn, veel dorst, veel transpireren, soms hoge koorts.
Wat te doen bij een zonnesteek:
> Naar een koele plaats gaan, uitrusten, te warme kleding uitdoen, drinken, een natte handdoek of nat T-shirt gebruiken om af te koelen, met koud water wassen en eventueel de hulp van een arts inroepen.
Insectenbeten
Door onbedekte lichaamsdelen in te smeren met een antimuggenstick kunnen muggenbetenvoorkomen worden. Soms helpt de stick ook tegen wespen of bijen. Als er een bij of wesp inje buurt komt, sla er dan niet naar, maar loop "rustig" weg.Controleer altijd of je een teek hebt, als je in de natuur geweest bent. Een teek kun je meteen pincet weghalen door met een draaiende beweging de teek uit de huid te trekken. Deteken niet van tevoren met alcohol verdoven, maar na het verwijderen van de teek hetwondje ontsmetten. Let op of er rond de beet geen ronde rode plek komt n de dagen ofweken na de tekenbeet. Is dat wel het geval, ga dan naar de huisarts.
Diarree en verstopping
Diarree komt vaak voor tijdens vakanties. Dat komt omdat je plotseling onbekende bacteriënbinnen krijgt, bijvoorbeeld via het drinkwater, of als je in besmet water zwemt, als je besmetijs eet (vooral schepijs) of ongewassen fruit, of als je onhygiënische toiletten bezoekt.
Wat te doen bij diarree:
> lichtverteerbaar eten: biscuit, bouillon, thee, geraspte appel, en veel drinken (drank zonder suiker), want je verliest ook veel vocht.
> Liever niet eten: vette dingen, suiker, grove graansoorten, ijsblokjes, onverpakt consumptie-ijs, ongeschild fruit, salades of rauwe groenten.
> ORS: is een zoutoplossing tegen diarree. Het helpt vocht vast te houden, zodat je niet uitdroogt. Je kan het bij de apotheek en sommige drogisten kopen
.> Als diarree langer dan 24 uur aanhoudt, vraag dan een dokter om hulp.
Wat te doen bij verstopping:
> Eet afwisselend; ook in de vakantie heb je vezels nodig (die zitten in bruin brood en volkoren producten, én in fruit en groenten, vooral in rauwkost).
> Juist wanneer de temperatuur hoog is, moet je veel drinken, zeker anderhalve liter per dag.
Voorkomen is beter dan genezen.
Vergeet de EHBO-trommel niet!
Fijne vakantie!
MET DANK AAN HET GGD
Hieronder nog enkele nuttige links over gezondheid op reis
gezond op reis
checklist reisapotheek


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Check de kassabon!
  • Eetbaar folie gezond en milieuvriendelijk
  • Slecht eten leidt wellicht tot vroege veroudering.
  • Geen tijd om te koken, koop een vriezer...
  • De essentie van het koken

    Alle artikelen