// Kolom links
 

 
Keuken en kooktips

Naast recepten zijn er nog voldoende andere wetenswaardigheden voor in de keuken.
Wilt u alle artikelen zien? klik dan op 'Alle artikelen' in de rechterkolom.


Slecht eten leidt wellicht tot vroege veroudering.
8 juli 2008


GLASGOW (IPB) - Wie zich in zijn jeugd volstopt met hamburgers, patat en frikandellen, kan daar later een prijs voor betalen in de vorm van vroegtijdige veroudering. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow in Schotland, zo meldt de Britse omroep BBC.
Het Schotse onderzoek werd weliswaar gehouden onder zebravinken, maar experts geloven dat de resultaten ook voor mensen kunnen opgaan. In het onderzoek bleken zebravinken die gedurende twee weken alleen maar ongezonde voeding aten minder goed in staat om anti-oxidanten aan te maken dan hun soortgenoten met een gezond dieet. Zij stierven daardoor eerder. Anti-oxidanten maken onderdeel uit van de verdediging van het lichaam tegen veroudering. Ze beperken de schade die aangericht wordt door zogeheten vrije radicalen.

Alle vinken konden tijdens de proefperiode onbeperkt vogelzaad eten. Het voedsel van een van de groepen was echter van lage kwaliteit, en bevatte weinig prote´nen en vitaminen. In eerste instantie leken de vogels geen last te hebben van het slechte eten. Ze groeiden op tot normaal overkomende volwassen dieren. Later werd echter duidelijk dat het gebrek aan anti-oxidanten de vinken opbrak, waardoor ze eerder stierven dan de vogels die gezond hadden gegeten.

Professor Neil Metcalfe, een van de onderzoeksleiders, weet niet zeker of uit het vogelonderzoek conclusies kunnen worden getrokken met betrekking tot mensen. Hij acht het echter wel waarschijnlijk. Volgens Metcalfe wordt de link tussen slecht eten in de jeugd en vroegtijdige veroudering op vele plaatsen in het dierenrijk aangetroffen. Het verschil is alleen dat de vogels weinig prote´nen en vitaminen binnenkregen, terwijl mensen die slecht eten vooral veel vet, maar vaak ook veel prote´nen binnenkrijgen. Metcalfe: ,,Wat ook voor mensen zeker opgaat is dat de omstandigheden in de jonge jaren zeer veel invloed hebben op het latere leven.'' Volgens de professor staan de twee weken in de jeugd van de zebravinken gelijk aan de eerste tien jaren in de jeugd van een mens.


Bron: Sitecast 08/07/2003Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Check de kassabon!
  • Eetbaar folie gezond en milieuvriendelijk
  • Handige tips ter voorbereiding van uw vakantie tbv. uw gezondheid
  • Geen tijd om te koken, koop een vriezer...
  • De essentie van het koken

    Alle artikelen