// Kolom links
 

 
Interviews

Regelmatig nodigen wij iemand uit voor een interview. Politici, bekende Nederlanders of mensen die anderszins de aandacht vragen van deze site. Een onderdeel van deze rubriek is de serie 'Op de huishoudtrap' waarin we een huisman of zorgende vader interviewen.


Op de huishoudtrap: Steef en Ronald Roestenburg
4 augustus 2008

Op de huishoudtrap dit maal twee (werkende) huismannen, het partnergeregistreerde stel - de partners in time zoals ze zichzelf noemen -
Steef (jaargang 1959) en Ronald (geboren in 1961) Roestenburg uit Amsterdam/Gaasperdam.


 


Bij een heteroseksueel stel waarbij de man huisman is, is de 'normale' rolverdeling omgedraaid. Hoe zit dit bij jullie?
Ronald: Gek genoeg hebben we nooit echt afspraken gemaakt in die bijna 5 jaar dat we nu samen wonen en dus een huishouden draaiende houden. We zijn een getrouwd homopaar (3 jaar al weer) en heel veel mensen denken dan dat de 1 de hele dag aan het sloven is thuis en de ander de centjes binnen brengt maar dat is toch anders.


Zijn er duidelijke afspraken over de taakverdeling in huis?
Steef: Omdat ik fulltime werk en Ronald parttime maar ook omdat hij niet echt een hekel heeft aan huishoudelijk werk….
Ronald (onderbreekt hem): Nou, niet alles vind ik effe leuk hoor!
Steef: Okay, maar jij hebt geen hekel aan de afwas bijvoorbeeld….ik wel! Ronald: Dat is waar. Met de handen in het hete sop, dat vind ik lekker. Ontspannend bijna. Als ik me kloten voel, doe ik de afwas!
Steef: Dan doe je dus nog niet vaak de afwas…
Ronald: Dat klopt, want ik voel me meestal prima enne we stapelen veel he, meestal doe ik de afwas eens in de twee dagen… We hebben een jongenshuishouden. Het is altijd wel een beetje een rommel in huis. Al ben ik veel opruimeriger dan Steef.


Neem me niet kwalijk, maar een vooroordeel over homo's is het 'mannetje
en vrouwtje' idee dat veel mensen hebben.
Kunnen jullie dit beeld bijstellen, of hebben jullie, of stellen in jullie omgeving zo een soort rollen verdeling?
Ronald: We kennen niet veel homo's. Onze vrienden zijn bijna allemaal hetero. Maar die rolverdeling…. Ik denk dat dat heel verschilt. Ik denk dat elk stel, homo of niet, kijkt naar: wat moet er gedaan, wie vindt wat leuk en wie heeft tijd voor…


Nog wat meer over jullie leven. Hebben jullie kinderen?
Steef: We hadden een lief bejaard hondje. Ze is net geen 15 geworden. Weet je, zo'n beestje is natuurlijk geen kind maar toch ook weer wel.
Ronald: Kinderen vinden we aardig voor een paar uur. De zorg voor kinderen lijkt ons niet makkelijk. We hebben EN bewondering voor vaders en moeders maar we vinden OOK dat sommige mensen wat te makkelijk kinderen nemen - je hoeft er geen diploma voor te hebben en we zien nogal eens wat mis gaan met de opvoeding…


Is er een kinderwens?
(lachend, tegelijkertijd) Nee dus!


Hoeveel werken jullie? En hoeveel uur besteden jullie ieder aan de (huishoudelijke)zorg (voor elkaar en anderen)?
Steef: Ik ben informatie(des)kundige en bibliothecaris bij de Stadsbibliotheek Haarlem en werk voltijds. Ik heb niet gek veel tijd voor zorg. Ronald meer. Ronald: Ja, ik werk in deeltijd. Nu nog bij IKEA maar in het najaar elders: ik ga als tramconducteur werken. Parttime. Soms doe ik een boodschap voor iemand in de buurt. Ik was vroeger een carričremannetje maar leven is meer dan een baan! Van ons twee ben ik dan toch meer de huisman.
Steef: Krijgen we nog koffie van je?
Ronald: Ga ik halen!Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Herinneringen aan je peuter- en kleutertijd, kan dat?
  • Seks en de huisman
  • John Lennon de huisman: het Playboy interview uit 1981
  • Jeroen Kramer: 'van thuisblijfvader krijg ik kromme tenen'
  • Op de huishoudtrap: Elroy Tan

    Alle artikelen