// Kolom links
 

 
Wat is een huisman?

Het antwoord is simpel: een huisman is een man die voor zijn gezin en/of huishouden zorgt.


10 Vragen over huismannen
6 augustus 2004

door Marcel van Veelen (6 augustus 2003)


Wat is nu precies een huisman en waar krijgt hij in de praktijk mee te maken? Lees de antwoorden op 10 vragen over dit thema.


1. Wat is een huisman?
Een huisman is een man die thuis zorg en opvoeding voor zijn rekening neemt, gelijk de huisvrouw. Hij kan een parttime baan hebben, maar dat hoeft niet. Zijn partner is de kostwinner.


2. Is een vrijdagvader een huisman?
Nee, een vader die een halve of hele dag thuis is om voor zijn kinderen te zorgen is normaal gesproken geen huisman. De nadruk ligt toch op werk en de overige dagen is er iemand anders die de zorg en opvoeding verzorgd.


3. Wat moet je doen om huisman te worden?
Niet veel. Gewoon tot de ontdekking komen dat er meer is in het leven dan werk en carriere. Probeer met je partner goede afspraken te maken over de verdeling van werk en zorg. En trek je vooral niet al te veel van je omgeving aan. Ga af op je gevoel.


4. Zijn er cursussen?
Nee, niet echt. Er zijn wel vaderschapscursussen, maar dat gaat slechts over een deel van de taken. Met de afschaffing van de huishoudschool is er geen opleiding of cursus voor huishouden en zorg voorhanden.


5. Hoe weet ik dan wat ik moet doen?
Gebruik vooral je gezond verstand. Je komt al snel tot de ontdekking hoe dingen het beste werken. Schroom ook niet om in je omgeving te vragen naar tips. Je zult al snel merken dat je een eigen stijl ontwikkeld en uiteindelijk alles zijn plaats krijgt.


6. Wat te doen met mijn omgeving?
Niet te veel van aantrekken. Wees eerlijk in je keuze maar laat je niet beinvloeden door je omgeving. Het is jouw/jullie keuze. Overigens in de praktijk blijkt dat met name vrouwen erg positief reageren.


7. Kan ik zomaar koffiedrinken bij de buurvrouw?
Waarom niet? Dat is toch een volstrekt normaal gebeuren. Wees eerlijk naar je partner en de buurvrouw. En sta boven roddel en achterklap. Die mensen weten niet waar ze over praten.


8. Wat te doen als de kinderen de deur uit zijn?
Je kunt altijd kijken of je weer gaat werken. Daarnaast kun je je ook richten op vrijwilligerswerk. Of geniet gewoon van het leven!


9. Wat als mijn partner bij mij weggaat?
In Nederland blijven de kinderen normaal gesproken bij degene die het meest aan zorg en opvoeden doet. Dat betekent dus dat de huisman de kinderen toegewezen krijgt. Evenzogoed heeft hij recht op alimentatie.


10. Waarom zijn niet alle mannen huisman?
Omdat de meeste mannen automatisch kiezen voor werk en carriere. Daar is niets mis mee. Zeker niet als dat thuis in goed overleg zo is afgesproken. Er is echter ook een groep mannen (en vrouwen!) die bewust anders kiest. En zij zijn daar over het algemeen heel gelukkig mee.Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Vervolgonderzoek naar Zorgende Vaders
  • Hoeveel zorgende vaders zijn er?
  • Vragen over huismanschap?
  • Vaderschap in Zweden, goed geregeld!
  • Huismannen zitten niet achter de gordijnen

    Alle artikelen