// Kolom links
 

 
In het nieuws
Zwangere mannen ; Vrouwen spelen het hormonale spel niet alleen
11 december 2001

Zwangere mannen ; Vrouwen spelen het hormonale spel niet alleen


door: Barry Brown
bron:ABC News.com
vertaling: Roel

Toronto
De zwangerschap verandert het lichaam van de vrouw, het gaat meer speciale hormonen produceren die er voor zorgen dat het voorbereid wordt op de komst van de baby.
Een Canadese studie heeft uitgewezen dat mannen ook hormonale veranderingen ondergaan tijdens de zwangerschap van hun partner

"Uit het bestuderen van dieren weten we dat in mannelijke muizen en gerbils deze veranderingen optreden zodat ze beter reageren op hun jongen als ze geboren worden,"zegt Anne Storey, psychologie professor aan de Memorial university te St. Johns, Newfoundland. "Maar dit is de eerste studie die dezelfde veranderingen laat zien in mannen"

Zachtere man
Volgens het onderzoek laten mannen die samenleven met een zwangere partner een vermindering zien in de productie van het agressie stimulerende hormoon testosteron en een toename van een ander hormoon genaamd prolactin wat gelinkt wordt aan de productie van moedermelk.(!)
Aangezien hoge testosteron waarden er voor zorgen dat mannen hanig worden en territoriaal, zegt Storey dat de afname van het hormoon tijdens de zwangerschap er voor zorgt dat mannen meer tijd doorbrengen met hun partner en nageslacht.
Storey's onderzoek ontdekte ook dat het niveau van de "vrouwelijke" hormonen in mannen toeneemt naarmate de bevalling nadert. En na de geboorte weer tot normaal terugkeert. Maar de toename hangt af van het feit of de moeder borstvoeding geeft of niet. (dit begrijp ik niet helemaal, betekent dit dat mannen wiens vrouw borstvoeding geeft beschermender en liever zijn? dat is weer een pro voor borstvoeding! R.)

Instinct of hormonen?
Het onderzoek volgde 34 stellen tijdens hun zwangerschapsgymnastiek in een ziekenhuis in St. John's door hun bloed af te nemen.
In de mannen steeg het prolactine niveau met een derde tussen het midden en het einde van de zwangerschap. Terwijl het prolactine niveau veel lager blijft dan dat bij vrouwen, zegt Storey dat de toename van prolactine en twee andere types hormonen- cortisol en estradiol- er voor verantwoordelijk zijn dat mannen beter reageren op hun baby's.
"Hoeveel van de interactie tussen baby's en moeders en vaders instinct is, en hoeveel door hormonen wordt bepaald is moeilijk te zeggen" zegt ze, "Maar de hormonale veranderingen hebben zeker invloed"
Maar, benadrukt ze, deze hormonale synchronisatie komt alleen voor bij stellen die samen wonen, parallel aan studies waarin gevonden wordt dat vrouwen die samenleven een gesynchroniseerde menstruele cyclus ontwikkelen.

Vaders hulp om zich op de baby te kunnen richten .
Cortisol wordt in het algemeen gezien als een hormoon dat mensen helpt om met stress om te gaan, legt ze uit, maar het onderzoek geeft aan dat een betere manier om uit te leggen wat het doet is dat het het een mate van richting geeft, van focus. "Misschien helpt het om de ouders voor te bereiden op de behoeften van de baby"
Bij sommige dieren leren pasgeborenen heel snel om op eigen benen te staan; maar aangezien mensenbaby's er heel lang over doen voor ze zelfstandig zijn, zijn de hormonale veranderingen wellicht het antwoord van de natuur dat er voor zorgt dat de vader in de buurt blijft om zijn kinderen te beschermen.
Hoe de synchronisatie precies in zn werk gaat werd niet onderzocht, maar uit onderzoek van het menstruatie fenomeen werd gesuggereerd dat het te maken kan hebben met een vorm van informatie uitwisseling via de neus. Bekend als Feronen communicatie is het fenomeen dat tijdens menstruatie of zwangerschap ( en tijdens sex -R.) bepaalde stoffen uitgescheiden worden (Feronen) die door middel van geur bepaalde chemische reacties in werking zetten die op hun beurt weer de productie van bepaalde hormonen stimuleren.
De toename van hormonen gedurende en gelijk na de geboorte is misschien niet alleen voorbehouden aan biologische ouders, gezien het feit dat sommige adoptiemoeders in staat zijn om hun baby's borstvoeding te geven.

Vader vriendelijke politiek?
Als conclusie zouden we kunnen stellen dat dit onderzoek de sociale politiek zou kunnen veranderen, omdat aangetoond wordt dat hormonale veranderingen alleen voorkomen als partners samenwonen. Werkgevers en overheid zouden een prenataal verlof voor vaders kunnen overwegen,of er in ieder geval voor moeten zorgen dat de partners niet van elkaar gescheiden worden tijdens dit cruciale stadium, in het belang van de baby's.


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Rapportonderzoek: Vaders en seksuele opvoeding
  • Huisvader is blij met z'n rol, maar erkenning zou fijn zijn
  • Huismannen vechten tegen hun suffige imago
  • Vrouw steeds vaker kostwinner

    Alle artikelen