// Kolom links
 

 
Schoonmaken

Alles wat de medewerkers van huismannen.nl tegenkomen op het gebied van schoonmaken, aangevuld met eigen ervaringen en die van onze lezers.
Wilt u alle artikelen zien? klik dan op 'Alle artikelen' in de rechterkolom.


Vaatdoeken vol met ziekteverwekkende bacteriŽn

WAGENINGEN (ANP/IPB) - Nederlanders laten vieze vaatdoeken gemiddeld twee weken op hun aanrecht liggen. In die tijd verzamelen zich hele kolonies ziekteverwekkende bacteriŽn in de doekjes. Die vinden daar ook nog eens in etensresten een ideale voedingsbodem om flink door te groeien.

Dat stelt H. Kusumaningrum aan de Universiteit van Wageningen Universiteit zij is gepromoveert op een onderzoek naar de groei en verspreiding van ziektekiemen in de keuken. De onderzoekster heeft voor het eerst cijfers verzameld over gezondheidsrisico's in de keuken. Kruisbesmetting van aanrecht naar voedsel is een belangrijke oorzaak van voedselinfecties.

Kusumaningrum heeft uitgezocht dat de drie belangrijkste ziekteveroorzakers campylobacter, salmonella en staphylococcus aureus lang genoeg in leven blijven om van het aanrecht naar voedsel te kunnen overspringen. De bacteriŽn komen vooral voor op rauw vlees en kip. Vooral de campylobacter komt veel voor.
De verspreiding van salmonella is door inspanningen van de pluimveesector aanzienlijk teruggelopen, aldus de promovenda. Volgens de onderzoekster maakt het niets uit of consumenten doekjes of sponsjes gebruiken.

Ook de zogenaamde wonderdoekjes van microvezels zijn niet effectiever dan de gewone badstoffen vaatdoek. ,,De enige effectieve methode is elke keer een schone, heet gewassen doek gebruiken om vocht van rauwe levensmiddelen op te vegen. Alle gebruikte doeken verspreiden meer bacteriŽn dan ze opvegen'', stelt de onderzoekster.

De staphylococcus aureus blijft zelfs op een roestvrijstalen aanrecht enkele dagen in leven en verspreidt zich dan door de hele keuken. Het gebruik van bacteriedodende schoonmaakmiddelen heeft evenmin veel invloed. Dat die middelen een tijdlang heel populair zijn geweest, heeft volgens Kusumaningrum meer te maken met een trend dan met bewezen nut.

Bron: Sitecast.nlKijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Zin en onzin van groente wassen
  • Senseo padhouder schoon krijgen
  • Nog veel toiletten zijn smerig
  • Poep en Plas
  • Senseo padhouder verstopt?
  • Wibra's Dusty ontvetter
  • Schoonmaken is waardevol!

    Alle artikelen