// Kolom links
 

 
In het nieuws
Borstvoeding blijft vreemd voor Nederlandse man
26 september 2003

AMSTERDAM (ANP/IPB) - Nederlandse mannen hebben hardnekkige vooroordelen over borstvoeding. Vrouwen worden hier zo door beÔnvloedt dat zij afzien van het geven van de zo broodnodige voeding aan baby's. Dat concludeert het Voedingscentrum aan de vooravond van de WereldBorstvoedingWeek, die van 29 september tot en met 5 oktober 2003 wordt gehouden.

Uit onderzoek van instituut CentERdata van de Universiteit van Tilburg onder ruim duizend mannen blijkt dat 25 procent van hen denkt dat hij zijn partner voor een goed verloop van borstvoeding niet hoeft te steunen. Bovendien denkt bijna 70 procent van de mannen dat vrouwen onvoldoende borstvoeding hebben om de baby te voeden. In werkelijkheid heeft 98 procent van de vrouwen geen problemen met het aanmaken van moedermelk. Van de ondervraagde mannen gelooft 15 procent in het bakerpraatje dat vrouwen hangborsten krijgen als zij een kind aan de borst leggen.

Uit cijfers blijkt dat vooral in Nederland weinig borstvoeding wordt gegeven, terwijl moedermelk volgens het Voedingscentrum erg belangrijk is voor een gezonde toekomst van het kind. De melk beschermt tegen allerlei ziekten en kinderen hebben later minder kans op allergieŽn, astma en suikerziekte. Nu begint 80 procent van de vrouwen na de bevalling met het geven van moedermelk, maar dat aantal loopt na enige tijd snel terug. Na een maand krijgt nog slechts de helft van de baby's volledig borstvoeding.

,,Borsten worden gemakkelijker geaccepteerd bij de verkoop van bier of auto's dan waar ze werkelijk voor dienen: het geven van moedermelk", zegt Karin van Drongelen, projectmanager 'Borstvoeding verdient tijd' van het Voedingscentrum. Zo is borstvoeding geven in het openbaar nog steeds een taboe, maar vindt iedereen het normaal als een vrouw in het openbaar het kind een fles geeft. In bedrijven ontbreekt vaak een ruimte waar vrouwen kunnen kolven, of wordt de bezemkast als kolfruimte aangewezen. Meer dan de helft van de ondervraagde mannen denkt dat borstvoeding niet met werk buitenshuis te combineren is.

Bron: Sitecast.nl geplaatst door Roel 26/09/2003


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Rapportonderzoek: Vaders en seksuele opvoeding
  • Huisvader is blij met z'n rol, maar erkenning zou fijn zijn
  • Huismannen vechten tegen hun suffige imago
  • Vrouw steeds vaker kostwinner

    Alle artikelen