// Kolom links
 

 
Wij waren bij

Huismannen.nl wordt menigmaal uitgenodigd door televisie- en radioprogramma's om mee te praten over zorg en huishouden. Maar dat doen we ook op conferenties, tijdens debatten, maar ook als expert in klankbordgroepen. Hier een keuze waar we aan meegewerkt hebben.


Huismannen.nl on tour
10 november 2004

Op donderdag 6 november was huismannen.nl te gast tijdens de roldoorbrekingdag op het Don Bosco College te Volendam. We zijn gevraagd om de jongens van VMBO 3 eens een lesje te leren over rolpatronen binnen het gezin. Harry Maarse heeft daarin een grote rol gespeeld. Maar ook Rudolf Hunnik heeft zijn steentje bijgedragen in het ontwikkelen van deze lezing.

Blijkbaar is er behoefte om over dit onderwerp ervaringsdeskundigen te laten vertellen. De ontwikkeling van een lezing door huismannen.nl is een speerpunt van de uitbreiding van onze site. De doelstelling van onze site, informatie bieden over de verdeling van zorg en werk, willen we niet slechts op het internet verspreiden maar ook middels lezingen. Dat is ook terug te vinden in de subsidie aanvraag bij de digitale pioniers. De ontwikkeling is feitelijk nog in een beginfase maar er zijn al diverse aanvragen bij ons binnengekomen.

We maken voor hen een lezing op maat zoals voor de scholengemeenschap in Volendam. Al voor het tiende jaar wordt er door de jongens en meiden van het Don Bosco college voor Vmbo, Havo en Vwo, een roldoorbrekingdag georganiseerd. Het houdt in dat voor de meiden een plaats wordt gevonden bij verschillende bedrijven in Volendam waar ze een ochtend aan het werk kunnen gaan. Ze ervaren zodoende hoe het is om naar je werk te gaan.

De jongens daarentegen hadden heel andere taken toebedeeld gekregen. Elk half uur was er een taak te verrichten die veelal door vrouwen verricht worden. Zo was er een heuse peuterspeelzaal ingericht, inclusief klein grut van de leraren en leraressen. Geweldig om te zien hoe de ‘stoere’ jongens een boekje voorlazen aan de peuters en spelletjes speelden en met hen knutselden.

In de keuken werd de maaltijd bereid want als de hardwerkende vrouw thuiskomt dan moet er wat op tafel staan nietwaar? Ook de tafel moest feestelijk gedekt worden, inclusief sierlijk gevouwen servetten. En als klap op de vuurpijl werden ze geconfronteerd met huisman Harry. Het huishouden als bedrijf werd geschetst aan de hand van een column van Harry. Drie jaar geleden is hij gestart met zijn eigen bedrijf; vof huisman. De 4 p’s werden op dit nieuw te starten bedrijf losgelaten. Ook werd er gereageerd op stellingen als ‘huismannen zijn watjes’ en ‘het enige recht van de vrouw is het aanrecht’. Flinke discussies volgden. In Volendam is de moderne man nog ver te zoeken bleek wel uit de reacties.

En wat vindt een vrouw nou aantrekkelijker, een man die veel werkt, veel centjes binnenbrengt of een man die tijd neemt voor zorgtaken en wat minder verdient? Dit leidde tot verbaasde blikken.
KLIK HIER VOOR EEN FOTOVERSLAG OP DE SITE VAN HET DON BOSCO COLLEGE
Na dit alles konden alle leerlingen en natuurlijk huisman Harry de maaltijd aanvangen in de aula. Een zeer leuke dag en hopelijk heeft de lezing de jongens aan het denken gezet over de verdeling van werk en zorg. Maar een zorg zal het hen nu nog zijn want ze zijn nog niet zover daar al beslissingen over te nemen. Maar eens komt de dag………dan zullen de rollen wellicht doorbraak eisen…


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Ode aan Vaderschap
  • Women inc. Festival 2013 en de Huishoudbeurs
  • Seminarie: Mannen en vrouwen in de reclame
  • Conferentie Over Vaders gesproken

    Alle artikelen