// Kolom links
 

 
Huishoudelijke middelen testen

Ook wij testen van alles en nog wat in de huishouding. Kijkt de huisman door een andere bril? oordeel zelf.
Wilt u alle artikelen zien? klik dan op 'Alle artikelen' in de rechterkolom.


Produkttest: Vanish Oxi Action, vlekverwijderaar
21 januari 2004

Door Harry Maarse

Het geteste produkt:
 • Een plastic pot Vanish Oxi Action in poedervorm

 • Inhoud 500 gram
 • Prijs 5,99 gekocht voor de aanbiedingsprijs van 3,49Huppeldepup
Het product heb ik gekocht om waskrijtvlekken te verwijderen van de vloerbedekking op zolder. Ja en hoe komen die erop hoor ik u denken; ik heb een zoon van vier…… en die vond de vloerbedekking waarschijnlijk wat saai. Er is ook nog eens met de wielen van de bureaustoel over het restant waskrijt heen gereden dus dat zit aardig vast. En nu de zolder tot ouderslaapkamer is omgebouwd vallen de vlekken wel erg op dus……
Vele dingen geprobeerd maar zonder resultaat. Eens even rondvragen aan de buren en collega’s(huisvrouwen). “Vanish huppeldepup”, hoorde ik frequent zeggen.
Ik vind het vreselijk duur, maar oké , het was in de aanbieding dus ik dacht; proberen. En op de flitsende pot staat tenslotte vet gedrukt ‘tapijtreiniger’, dus ik ging vol enthousiasme aan de slag.

Teleurstelling
De duidelijke gebruiksaanwijzing gevolgd en in 500 ml warm water 1/8 schepje ( 3.75 gram) opgelost. Door middel van een schoongespoelde sprayfles op de voerbedekking gespoten en 15 minuten ( 5-30 minuten in de aanwijzing) laten absorberen.
Drooggedept en daarna gestofzuigd. Geen resultaat. Teleurstelling bij uw produkt-tester.

Dosering verdubbeld
Nog een keer proberen. Nu de dosering verdubbeld en 30 minuten laten inweken.
Weer geen resultaat. Waskrijt, blauwe op een kaki tapijt, wil er niet uit.
Gebeld met Reckitt Benckiser, de producent van Vanish: “ Nee voor sommige vlekken werkt het niet. Het is meer bedoeld voor gras, koffie, thee, jus en verse vetvlekken”, aldus de consumentenservice van het bedrijf.

Truitje met verf
Nou dan heb je zo’n pot in huis staan die niet doet waar je het voor aangeschaft hebt.
Maar geen nood, ik heb ook nog een dochter die gek is op knutselen en verven.
Een wat ouder truitje heeft op school ernstige verfvlekken opgelopen. Weer blauw overigens. Het is gewone schoolverf die volgens de fles goed te verwijderen is. Maar na een reguliere wasbeurt waren ze er niet uit. Joepie, dacht ik, Vanish gebruiken! Want het is ook geschikt voor inweken. “Meng 1-4 doseerlepels met 4 liter met warm tot heet water en laat ca 1-6 uur inweken. Uitspoelen”
Een wat vage gebruiksaanwijzing maar goed, ik kies voor 2 lepels ( 60 gram) en 4 liter water en 6 uur inweken. Ik kan bijna niet wachten tot de 6 uur voorbij zijn. Vol spanning spoel ik het truitje uit maar het mondt helaas weer uit in een teleurstelling. Na een beetje boenen worden de vlekken iets vager maar eruit is het zeker niet.

Wat werkt dan wel?
Nu had ik bij het inweken ook een truitje met een chocolademelkvlek gedaan . En die vlek ging er wel uit. Dit staat overigens ook duidelijk op de verpakking en werd ook gemeld door de keurige consumenten service. Volgens zeggen wordt de witte was er ook witter mee, maar dat is dus niet door mij getest. En of dat nou zo belangrijk is…..

Conclusie: een duur wondermiddel zonder wonderen
Het is een duur product om in te weken: twee schepjes à 30 gram =€ 0,70 voor twee kleine truitjes. En dat is de gemiddelde dosering. Alleen truitjes weggooien is duurder. Alternatieven als voorwasmiddelen of Biotex inweek werken ook en zijn voordeliger.
Als tapijtreiniger is het goedkoop en dat hebben ze door want er is nu een voorgemengde (en dus veel duurdere) sprayfles op de markt voor tapijt.
Om voedselvlekken uit kleding te krijgen is het een goed middel. Niet uit wol, zijde of leer.
De producent kan uiteraard niet op de verpakking zetten wat er allemaal níét mee schoon te maken valt, maar de term tapijtreiniger lijkt wat overdreven.
Er zijn alternatieven die minstens zo goed werken en een stuk voordeliger zijn. Ik noem ossengalzeep, spiritus en voorwas/inweekmiddel.
Vanish Oxi Action is voor de consument geen wondermiddel, voor Reckitt Benckiser waarschijnlijk wel.


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
 • Test Air Wick de Freshmatics Geur Sensor
 • Produkttest: Dasty ontvetter
 • Janny's kerstkransjestest
 • Test: Robijn vloeibaar wasmiddel Color en Stralend Wit
 • Produkttest: Robijn Fast Dry
 • Produkttest: Antikal badkamer reiniger
 • Produkttest: De Swiffer Spray & Clean

  Alle artikelen