// Kolom links
 

 
In het nieuws
Huismannen uitstervend ras?
9 juli 2005

De nieuwe vrouw is opgestaan. Het is een vrouw die werk, huishouden en kinderen zo ontspannen mogelijk probeert te combineren. Een vrouw die liever gelukkig is dan dat zij een glanzende carrière doorloopt. De moderne, parttime werkende vrouw plukt de dag. Mannen lijken overbodig en hoeven slechts de centjes binnen te brengen om dat geluk te realiseren.

Het tijdschrift Esta (nummer 12) doet in haar dubbeldikke juninummer verslag van een onderzoek gehouden onder 3000 vrouwen tussen 35 en 55 jaar. De Esta-lezeres blijkt zeer tevreden met haar leven. Het gezinsleven krijgt een 7,6 en er is tijd voor spirituele ontwikkeling (7,4). Waardering voor seks en carrière scoren het laagst (beide een 6,9).

59% van de vrouwen doet thuis meer zorgtaken. Over de verdeling van de zorgtaken zijn Nederlandse vrouwen in het algemeen (62%) en Esta-lezeressen (63%) in het bijzonder, zeer tevreden. Zij hebben liever dat de partner de scooter van de dochter repareert dan dat hij strijkt of wast. Want dat kan hij niet, vinden ze.


In het onderzoek geen enkel woord over de financiële afhankelijkheid van deze vrouwen van hun partner, want daar ben ik wel benieuwd naar. Geen woord over de financiële gevolgen bij een scheiding. Denkt daar de nieuwe carpe diem vrouw niet over na?


Van enige behoefte aan een geëmancipeerde verdeling van zorg en arbeid is geen sprake, concludeer ik. De enige winst van de welvaart is dat het geautomatiseerde huishouden de parttime baantjes van de nieuwe carpe diem vrouw mogelijk maakt. Echte mannen werken buitenshuis; huismannen kunnen het wel schudden. Zij behoren plotseling tot een uitstervend ras.


Esta, nr 12, 6 t/m 19 juni 2005.


Door Pieter A.J. ReintjesKijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Rapportonderzoek: Vaders en seksuele opvoeding
  • Huisvader is blij met z'n rol, maar erkenning zou fijn zijn
  • Huismannen vechten tegen hun suffige imago
  • Vrouw steeds vaker kostwinner

    Alle artikelen