// Kolom links
 

 
Wat is een huisman?

Het antwoord is simpel: een huisman is een man die voor zijn gezin en/of huishouden zorgt.


Huismannen, bestaan ze binnenkort nog wel?
15 april 2006

Zijn er nu 9000, 16000 of 25000 ‘echte’ huismannen in Nederland? Cijfers lijken ongrijpbaar. Vorige week stonden de kranten hierover vol met de cijfers van het CBS, maar echt duidelijke getallen waren er niet. Wat is een echte huisman? Eentje die alleen maar poetst, zuigt en kookt, of mag hij ook een beetje verdienen met freelance werk? Is hij dan nog wel een echte huisman?

Over het aantal is niemand het eens. Dat het aantal verder zal slinken, staat als een paal boven water. Huismannen zijn uit. Het maakt niet uit of zij zichzelf thuisman of thuisblijfvader noemen. Zij tellen niet meer mee.
Vrouwen willen namelijk geen huisman meer, blijkt uit onderzoek. Vrouwen willen een echte man (71%), eentje die geld binnenbrengt en die zich niet bemoeit met het huishouden en de kinderen. Dat mag hij natuurlijk wel, maar alleen als zij dat wil. Zo wordt de moderne man weer een echte ouderwetse huisvader. Met dat verschil dat de man vroeger alleen ’s zondags het vlees aansneed, maar de moderne huisvader op afroep de goedkope hulp in de huishouding mag spelen.

Mannen zijn blij met deze ontwikkelingen. Ze willen niet zorgen, zoals ik o.a. schrijf in Moderne mannen Nieuwe vaders (
http://www.modernemannen.nl/). Zij vinden het heerlijk te werken, want met hun inkomen kopen ze een nog grotere All-Wheel-Drive dan hun buurman. Het is heerlijk een haantje te zijn.
Mannen en vrouwen laten een grote kans voorbijgaan. Mannen missen de opvoedboot. Zij worden door hun vrouwen gedwongen bij een baas stoffige beleidsrapporten te schrijven in plaats van hun kroost te begeleiden op weg naar de volwassenheid.

Vrouwen missen de kans financieel onafhankelijk te worden. Moeten dus niet zeuren als zij na een scheiding financieel moeilijk komen te zitten, vind ik. Vrouwen ontnemen mannen hun kinderen. Die mogen zij niet zien, want mannen moeten werken. Dat nadeel van het moderne huwelijk heeft als bijkomstig voordeel dat de mannen hun kinderen niet echt zullen missen na een scheiding.

De overheid kijkt machteloos toe. De ambitie om de taakverdeling tussen mannen en vrouwen een beetje gelijkwaardig te verdelen, is verdampt door de hitte van de discussie over de kinderopvangsubsidie. Want daar heeft iedereen plotseling recht op, terwijl die kinderen toch een eigen bewuste keuze zijn en de fundering van dat recht in iedere discussie ontbreekt.
Met (parttime) huismannen zouden al deze problemen zijn opgelost. Vrouwen worden financieel onafhankelijk, kinderopvang is niet meer zo nodig, mannen en vrouwen krijgen een beter huwelijk.

Het aantal huismannen zal slinken. Mocht je er dus een tegenkomen, geniet van dat moment en prent hem in je geheugen, want de herinnering aan deze bijzondere soort mag nooit verloren gaan.


Pieter ReintjesKijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Vervolgonderzoek naar Zorgende Vaders
  • Hoeveel zorgende vaders zijn er?
  • Vragen over huismanschap?
  • Vaderschap in Zweden, goed geregeld!
  • Huismannen zitten niet achter de gordijnen

    Alle artikelen