// Kolom links
 

 
Opinie

Ook wij huismannen hebben een eigen mening. En omdat wij die ook willen laten horen, schrijven we die hier zo nu en dan op. Het zijn allemaal opinies op persoonlijke titel.


Niet sekseafhankelijk, maar rolafhankelijk.
22 augustus 2006

Ik ben eigenlijk best wel tevreden over mezelf. Klinkt lekker arrogant, of niet? Reden: mijn radar werkt. Gericht op alles om de boel hier in goede banen te leiden. Dat is iets dat je op de een of andere manier vanzelf ontwikkelt als je het huishouden regelt. Je wordt alert op allerlei kleine dingen die je simpelweg niet ziet als je het huishouden niet doet. Kleine dingen. Exact weten waar iemand zijn of haar sleutels heeft neergelegd omdat je dat vanuit je ooghoek hebt gezien en in een flits hebt geregistreerd. Uit je hoofd weten wat er wel en niet in de koelkast en de voorraad ligt, zodat je zonder lijstje boodschappen kan doen. In n oogopslag zien of er iets met n van de kids aan de hand is. Altijd aanwezige checklists in je hoofd die je onwillekeurig een paar keer per dag doorloopt.

Her aardige eraan vind ik dat men dit soort eigenschappen altijd aan vrouwen toewijst. Terwijl ik er meer en meer achter kom dat het helemaal niets met sekseafhankelijkheid te maken heeft, maar dat het puur rol-afhankelijk is. Ik zie en doe dingen met hetzelfde gemak in het huishouden en de verzorging van de kinderen die mijn vrouw vroeger zag en deed. En zij heeft precies het omgekeerde: zij neemt als kostwinnaar steeds meer van de eigenschappen aan die ik had toen ik full-time werkte. Draai de rollen om en geleidelijk aan ontwikkel je de alertheid en antennes die bij die rol horen. Hoe langer je het doet, hoe meer je jezelf ervan bewust wordt. En hoe beter je in staat bent het te gebruiken en aan te scherpen.

Een mooie bijkomstigheid van rolwisseling is dat je niets aan elkaar hoeft uit te leggen over dit soort veranderingen. Je hebt tenslotte zelf lang genoeg in de rol gezeten die de ander nu heeft. Dus je begrijpt donders goed waar de ander het over heeft. Mijn vrouw snapt exact hoe dat werkt met die huishoudelijke checklistjes en ook hoe je er af en toe horendol van kan worden. Ik snap exact dat mijn vrouw soms later thuis komt dan ze had aangegeven en dat het haar kan frustreren als dat gebeurt. Dat wederzijdse begrip maakt het leven wat makkelijker.

Door Bram Jolwww.thuisman.blogspot.com


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Dank je, Prem
  • Bart, ruim nou eens je rolpatroon op!
  • She Energy Drink is niet voor vrouwen
  • Club van Slechte Huisvrouwen kortzichtig en zelfzuchtig
  • Van emancipatie naar mancipatie
  • Mama Wil.. goede voorschoolse opvang!
  • Het risico van Ringtone-abonnementen

    Alle artikelen