// Kolom links
 

 
Boekrecensies

Recensies over actuele boeken bijvoorbeeld over recepten, huismannen, taakverdeling, emancipatie en alles daaromheen.


De Houdbare Man pamflet tegen het ouder worden
5 november 2006

Veel mannen doen alsof ze niet ijdel zijn, maar als de haargrenzen optrekken, broekriemen strakker gaan zitten en de ochtenderecties uitblijven, dan komt het pijnlijke besef van de tand des tijds onverwacht. De heren gaan plotsklaps meedoen aan de lijn, worden lid van een sportschool, en denken serieus na om Viagra te gaan gebruiken om hun libido op te krikken. Vaak worden deze maatregelen halfbakken uitgevoerd, maar als er een geneesheer bij te pas moet komen die zegt dat je lichaam dat van een zieke bejaarde is, moet het tij worden gekeerd.  

Pim Christiaans, oud hoofdredacteur van de Mens Health, schreef op overtuigende wijze het boek De Houdbare Man een praktische gids voor een eeuwige jeugd met baanbrekende tips voor je gezondheid. Even roept zo’n ondertitel de associatie met de (te)veelbelovende reclameteksten uit de Privé of Story voor een amulet om je nek. Lees het en je wordt een strakke Adonis. Desondanks is De Houdbare Man, als je serieus iets aan je ‘oude’ uitgezakte lichaam wilt doen en kleur wil brengen in je vergrijsde uiterlijk, het mannenlijfboek bij uitstek.
Pim Christiaans is geen wetenschapper, maar hij heeft een honderdtal wetenschappelijke studies doorgeworsteld en is verlicht geraakt in de wereld van anti-aging, fitness, voedingadviezen, vitaminen en supplementen. De Houdbare Man is een samenstelling van allerlei adviezen opgesteld in 12 regels. Dit allemaal ondersteund met researchmateriaal en interviews met deskundigen. Gedetailleerd legt Christiaans in logische verbanden uit hoe je op een doeltreffende manier je lijf en leven weer jong kan maken.

Enkele van zijn leefregels zijn bijna logisch, zoals niet teveel koolhydraten naar binnen werken om te voorkomen dat die omgezet worden in vet (verhoogt de kans op hart-,vaat en bloedziekten). Niet teveel drinken, meer bewegen. Sporten maar niet als een gek op je vijftigste opeens drie marathons willen gaan lopen. En niet teveel stress, want stress maakt je vooral oud en ziek.
Minder vanzelfsprekende regels, je zou kunnen zeggen omstreden, adviseert Christiaans in het slikken van vitamines, anti-oxidanten en anti-agingprodukten en het toedienen van groeihormonen om de strijd tegen te gaan tegen het ongemak van de ouderdom. Ook al hoor je tot de grote groep mensen die napraat dat je geen pillen hoeft te slikken wanneer je genoeg fruit en groente eet, je gaat toch tenminste nadenken of je wel compleet leeft.
De Houdbare man is vlot geschreven, legt goede causale verbanden, geeft heldere uitleg en motiveert je. Voor een leek is de materie over deze lichaamsrenovatie misschien iets te technisch, maar de meeste regels kun je makkelijk toepassen. De hamvraag blijft: wil je deze regels ook opvolgen? Wil je hard trainen en elke dag meerdere vitaminepreparaten slikken? Praktischer zelfs: kun je het ook veroorloven? Het antwoord is: dat artsen vitamines en voedingssupplementen gewoon voor moeten schrijven, zodat een ieder op een gezonde manier oud kan worden en minder afhankelijk van de zorg.
De Houdbare Man als pamflet om ten strijde te trekken tegen de aftakeling van de man, is zeker de overweging waard om te lezen en na te volgen.


De Houdbare Man
Pim Christiaans
ISBN 90-215-4287-0
Uitgever Lifetime- Kosmos
€ 22,50

Rudolf Hunnik

Bestellen?
klik hierwww.dehoudbareman.nl


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Tips voor samengestelde gezinnen
  • Filmjaarboek 2014
  • Tem je geest
  • Het hele brein het hele kind
  • Schrijnende vaderverhalen in 'De afwezige vader bestaat niet'

    Alle artikelen