// Kolom links
 

 
In het nieuws
Papa liever thuis bij baby dan op het werk
19 november 2006


Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de vaders met een baby liever vaker thuis is bij het gezin, dan op het werk. Een meerderheid geeft aan dat hun favoriete bezigheid thuis ‘spelen’ met de baby is, direct gevolgd door de baby in bad doen en wandelen met de wandelwagen. Minder leuk vinden zij de verzorgingskant van een baby, namelijk eten koken en het geven van de nachtfles. In de meeste gevallen is het nog steeds de moeder die eruit gaat voor de nachtvoeding. Dit blijkt uit een onderzoek onder 273 vaders met een baby tussen de 4 en 12 maanden, dat onderzoeksbureau SSI heeft uitgevoerd in opdracht van Difrax, producent van babyartikelen. 

De Nederlandse vader anno 2006 is meer dan ooit betrokken bij zijn baby. Juist het geven van de fles zorgt er bij de meerderheid van de vaders voor dat zij zich echt betrokken voelen. Ruim 36% verheugt zich op het geven van de fles. Tijdens het voeden kijkt ruim de helft van de vaders graag naar de televisie en 47% van de respondenten vindt het prettig om met andere gezinsleden te kletsen. Opvallend is dat vaders zich door het flesgeven betrokken voelen, maar dat de meerderheid ‘s nachts liever doorslaapt: 1 op de 3 vaders gaat er ’s nachts ook wel eens uit.

Vader in de spotlight
Difrax heeft het onderzoek onder jonge vaders uit laten voeren, omdat zij zich het komende jaar in plaats van op de moeder, juist op de vader gaat richten. Vivienne van Eijkelenborg, directeur Difrax: “Advertenties van babyartikelen zijn vaak traditioneel en altijd op de moeder gericht. Terwijl je ziet dat de taken binnen het gezin tussen vaders en moeders steeds meer gelijk worden verdeeld. Om vaders een hart onder de riem te steken en te voorzien van nuttige tips hebben wij een prikkelende campagne voor de jonge vader ontwikkeld. Dit keer geen moeders met lachende baby’s, maar een vader met vlekken op zijn hemd.”

Tips speciaal voor vaders
De zogeheten Daddy Campagne start in december 2006 en bestaat onder andere uit een serie stoere advertenties en allerlei tips voor én door jonge vaders. Ook auteur en vader Kluun, bekend van het boek “Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt”, geeft een aantal tips: “Niks moet, maar we wedden dat u binnen een jaar een eigen gecomponeerd oeuvre aan doediedoediedoe-deuntjes heeft opgebouwd. Metallica en de U2 lenen zich nou eenmaal minder goed om een kind in slaap te krijgen.
Tip: Zing hetzelfde lied iedere keer op het zelfde moment van de dag. Dan snapt uw baby dat het iets betekent. Dat-ie bijvoorbeeld moet gaan slapen”.

Over het onderzoek
Aan het online onderzoek van SSI deden in totaal 273 vaders mee met een baby in de leeftijd van 4 tot 12 maanden. Het onderzoek vond plaats in oktober 2006.


Bron: Persbureau Lindblom namens Difrax


 Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Rapportonderzoek: Vaders en seksuele opvoeding
  • Huisvader is blij met z'n rol, maar erkenning zou fijn zijn
  • Huismannen vechten tegen hun suffige imago
  • Vrouw steeds vaker kostwinner

    Alle artikelen