// Kolom links
 

 
Wij waren bij

Huismannen.nl wordt menigmaal uitgenodigd door televisie- en radioprogramma's om mee te praten over zorg en huishouden. Maar dat doen we ook op conferenties, tijdens debatten, maar ook als expert in klankbordgroepen. Hier een keuze waar we aan meegewerkt hebben.


Roldoorbrekingsdag Don Bosco College
20 november 2006

Op 9 november ben ik naar het Don Bosco College in Volendam geweest om met leerlingen (jongens) van 3VMBO te praten over wat het betekent om huisman te zijn. Beslist een fantastisch initiatief, dat het Don Bosco College al een aantal jaren organiseert. En om in Volendam op een VMBO school in gesprek te gaan met jongens van 14-15 jaar staat zo ongeveer gelijk als het hol van de leeuw inkruipen.

Het eerste dat ik vroeg was wat voor iemand ze hadden verwacht toen ze hoorden dat ze met een huisman gingen praten. Na enig gegrinnik kwam de waarheid op tafel. Een watje, een softie, misschien wel een homo kwam eruit. Met mijn Amsterdamse accent en leunend op mijn valhelm nog half in motorkleding was de consensus al snel dat ik geen softie was en kreeg ik het voordeel van de twijfel. Voldoende om ze te laten luisteren naar hoe ik tegen het huismanschap aankijk. Hoe ik kijk naar de taken in een gezin (inclusief geld verdienen) en dat het belangrijker is dat je ze samen doet dan wíe ze doet. Dat de 'baan' van huisman op zich niet wezenlijk anders is dan een baan waarbij je geld verdient.

Echt leuk werd het toen de discussie kwam op de vraag of ze dachten dat vrouwen net zoveel konden verdienen als mannen. Misschien zelfs meer. En of dat ertoe deed. Eén groep was niet van het standpunt af te brengen dat mannen daar veel beter in zijn. Maar in twee groepen werd erkend dat vrouwen soms net zoveel kunnen verdienen als mannen... en dat ze het wellicht ook leuk vinden om te werken. In diezelfde groepen kwamen de vragen ook los. Maar wat doe je dan als jíj ziek wordt? Blijft je vrouw dan thuis? Je vindt WC's schoonmaken toch niet écht leuk, of wel? Wat voor werk doet je vrouw dan?

Ik heb niet de illusie dat ik iets wezenlijk heb veranderd in hun denkbeelden. Maar het is al voldoende als ik het beeld heb achtergelaten dat een huisman gewoon een vent is als alle anderen. En geweldig als er een paar jongens meer open staan voor de ambities van hun (toekomstige) vriendin.

Dit is hoe het Don Bosco College hun roldoorbrekingsdag op het internet (
http://www.donboscocollege.com/) positioneert; een voorbeeld voor andere VMBO's!Op donderdag 9 november a.s. organiseert het decanaat de traditionele roldoorbrekingdag voor leerjaar 3 VMBO. Het decanaat blijft het een goede zaak vinden om aan emancipatie en verdeling van werk en zorg aandacht te besteden. De meisjes gaan op die ochtend werken bij bedrijven in en rond Volendam. Veel meisjes die na deze school gaan werken komen terecht bij bedrijven als Deen en Blana maar ook Klaas Puul of het magazijn van Bart Smit zijn bekende werkplekken. Als ze inderdaad direct na het DBC besluiten te gaan werken, hebben ze alvast een ochtend werkervaring in een (productie)bedrijf opgedaan. De jongens blijven op school, zij krijgen een les in kinderverzorging, in een nagemaakt peuterspeelzaaltje. Ook zal iemand van de stichting Huismannen een programma onderdeel verzorgen. Verder zullen de jongens, onder begeleiding van een kok de lunch klaar maken die, als de meisjes van hun werk komen, gezamenlijk genuttigd zal worden. Hierna nemen zij vanzelfsprekend de afwas voor hun rekening.Voorafgaand aan deze dag hebben de leerlingen een tweetal lessen gehad rond het thema “verdeling van werk en zorg” en “mannen en vrouwenberoepen”. Het is altijd een leuke en leerzame dag, waar de leerlingen met veel plezier aan mee doen.


Door: Bram Joëlwww.thuisman.blogspot.com


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Ode aan Vaderschap
  • Women inc. Festival 2013 en de Huishoudbeurs
  • Seminarie: Mannen en vrouwen in de reclame
  • Conferentie Over Vaders gesproken

    Alle artikelen