// Kolom links
 

 
Emancipatiemissers

Bijna iedere huisman of zorgvader stuit wel eens op onbegrip van de buitenwereld. Er zijn legio voorbeelden te noemen: zo is een vaak gehoord vooroordeel dat mannen niet kunnen schoonmaken, of dat ze niet kunnen koken. En veel huismannen moeten zich verdedigen over hun keuze van huismannenschap. Wat voor huismannen vanzelfsprekend is, ziet de nabije omgeving de huisman als zielig, vreemd of in ieder geval een watje. En dan hebben we het nog niet gehad over het stereotype infantiele beeld dat van de man geschetst wordt in de reclame.


Man-Power
29 maart 2007

De eerste keer dat ik die reclame zag moest ik lachen. Manpower uitzendburo laat in een reclamefilmpje (
http://www.manpoweracties.nl/downloads/Manpower_Herintreedster.mpg) een herintredende vrouw zien. Een gezette mams, voorzien van een ouderwetse knot in het haar en a-modieuze kleding,gaat na jaren weer aan het werk. Het enige probleem: ze is de arbeidsmarkt uitgestapt op het moment dat de PC nog niet bestond. Als secretaresse haalde ze vroeger misschien 200 aanslagen per minuut op de ouderwetse typemachine, het PC-tijdperk is aan haar volledig voorbij gegaan. Dus: algehele hilariteit als ze na een snelle introductie van haar duidelijke jongere en trendy geklede bazin een brief moet tikken en een velletje A4 in het toetsenbord van haar PC probeert te draaien. De 'punchline' van de reclame is: 'herintreden gaat vaak beter met een opfriscursus'.


Het filmpje bleef in mijn hoofd zitten. Na een paar dagen begreep ik pas waarom. Het is de onterechte suggestie dat als je het arbeidsproces verlaat om je op het moederschap te werpen, dat je vanaf dat moment per definitie stil staat. Een onterecht vooroordeel dat helaas net zo goed opgaat voor huisvrouwen als huismannen, reden waarom ik er aandacht aan besteed. Want dat je stilstaat is absoluut bullshit. Als 'gezinsmanager' verbeter je constant je vaardigheden op het gebied van onder andere organiseren, improviseren, psychologie, pedagogie, didactiek en crisismanagement, bekwaam je jezelf in een breed skala van technologie (van het plakken van een fietsband tot het verlenen van eerste hulp bij PC problemen), ben je parttime mediator, gastheer, EHBO-er, kok, interieurverzorger, inkoper, financieel manager, chauffeur, seksuoloog en is omgaan met stress een constante factor. Hoezo stilstaan? Ik denk dat de huisvrouw of huisman een meer dan gemiddelde PC ervaring heeft, opgedaan bij het ondersteunen van hun kinderen tijdens de middelbare school en middels hun eigen zoektochten op het Internet op eBay, marktplaats, boekingssites, forums en zo verder. Hoezo stilstaan??

Ik snap dat Manpower de markt afschuimt op basis van doelgroepen en dit zal daar ongetwijfeld op aansluiten. Wellicht denken ze hier een groep mensen mee te 'activeren' die anders stil achter de geranuims was blijven zitten. Maar tegelijkertijd vervreemden ze er een andere groep mee: die van de gezinsmanagers die wel degelijk in de vaart der volkeren mee zijn gegaan. Ik kan je verzekeren dat wanneer ik naar een tijdelijke baan op zoek ga, ik Man-Power niet in mijn zoektocht zal betrekken.

Bram Jolwww.thuisman.blogspot.com


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Nationale Voorleesdagen wil alleen maar moeders
  • ANWB Kampioen en de buurman
  • Kinderjuffen gezocht (m/v)
  • Plus Supermarkt maakt man belachelijk
  • Hansaplast bedankt alleen maar moeders

    Alle artikelen