// Kolom links
 

 
Wij waren bij

Huismannen.nl wordt menigmaal uitgenodigd door televisie- en radioprogramma's om mee te praten over zorg en huishouden. Maar dat doen we ook op conferenties, tijdens debatten, maar ook als expert in klankbordgroepen. Hier een keuze waar we aan meegewerkt hebben.


Rolwisselingsdag op het Don Bosco college
16 december 2007

Donderdagochtend heb ik snel de kids naar school gebracht, om daarna op de motor naar Volendam te rijden. Niet echt een voor de hand liggend transportmiddel met het gure weer van die dag, maar ik had een doel. Om tien uur kwam ik aan bij het Don Bosco College, een VMBO school, waar de jaarlijkse 'rolwisselingsdag' werd georganiseerd. Een initiatief van de school om jongens en meisjes rond de leeftijd van 14-15 jaar een blik te gunnen in elkaars wereld. Jongens houden zich die dag bezig met koken, peuteropvang en meer zaken die volgens de oude rolmodellen behoren tot het territorium van vrouwen. De meisjes gingen een dag werken bij werkgevers in de directe omgeving. En ik? Ik was 'de huisman'. Vier keer een half uur stond ik voor de klas om te praten over huisman zijn.

De motor was in dit geval een functionele keuze. In zwarte motorkleding gehuld kwam ik duidelijk zichtbaar voor iedereen aan op mijn Yamaha FZR, een behoorlijk opzichtige snelle motor. Met de helm onder de arm liep ik naar binnen en dook het aangewezen klaslokaal in. Ik begon mijn half uurtje met een simpele vraag: Ik ben Bram en ik ben huisman. Toen jullie hoorden dat je naar een huisman ging luisteren, wat voor type stelde je voor dat hier zou staan? Na enig voorzichtig gegrinnik kwamen de antwoorden: Een homo. Een watje. Een echte loser. Ik liet ze even gaan en vroeg vervolgens: En... lijk ik daar een beetje op? Het feit dat ik nog gehuld in motorkleding voor de groep stond maakte ongetwijfeld verschil. Nee, was de unanieme reactie. Nee he, zei ik. Ik ben een gewone vent, ik drink bier, rij motor en kijk wel eens voetbal en oh ja... mijn baan is dat ik zorg voor een gezin van zes personen. Het ijs was gebroken.

Een half uur is genoeg om te kunnen vertellen over het hoe en het waarom van huisman zijn. Om ze te vertellen waarom we deze keuze hebben gemaakt en wat het voor mij betekent. Genoeg tijd om de twee doelen die ik voor ogen had te bereiken: te laten zien waarom huisman of huisvrouw net zo'n verantwoordelijke positie is als een baan die inkomen oplevert. En dat de keus met betrekking tot taakverdeling in een gezin er een is die je samen maakt. Of ik daarin geslaagd ben dat weet ik niet, maar in ieder geval heb ik ze achter gelaten met een genuanceerder beeld. En mocht ooit in een gesprek het woord 'huisman' vallen, misschien dat ze dan terugdenken aan die vent in motorkleding die er niet uitzag als een homo, watje of echte loser.

Bram Jol

www.thuisman.blogspot.com


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Ode aan Vaderschap
  • Women inc. Festival 2013 en de Huishoudbeurs
  • Seminarie: Mannen en vrouwen in de reclame
  • Conferentie Over Vaders gesproken

    Alle artikelen