// Kolom links
 

 
Cultuur

Naast grappen en tekeningen ook rare dingen van het internet en uit kranten en tijdschriften. Ook krijgen we regelmatig dingen opgestuurd of maken we zelf iets mee wat te gek voor woorden is. Verbazing en verwondering over wat wij lezen en horen en meemaken. Kijk, lees en verbaas.


Lang en Gelukkig is theaterfeest voor het hele gezin.
6 februari 2008

“Assepoester Anders “ luidt de ondertitel van de voorstelling Lang en Gelukkig door  het RO-theater. En inderdaad, alles is anders aan het overbekende sprookje. Schrijver Don Duyns mengde met veel vaart en nog meer grappen de verhaallijnen van Assepoester, Roodkapje en Klein Duimpje door elkaar tot een feestelijk bruisende revue. Door de slotscènes van deze sprookjes net even anders te rangschikken laat deze voorstelling ons zien, dat als je werkelijk lang en gelukkig wilt leven, je beter van de gebaande paden af kan wijken om de stem van je hart te volgen.  

Op het bal waar voor  prins Roderick van Oranjenassaukade een bruid moet worden gevonden - die het  goed doet op de koninklijke wintersportfoto’s -,  komen   Roodkapje, de grote boze wolf,  Assepoester, haar hilarische stiefzusters Paris en Hilton, en uiteraard de boze stiefmoeder (grotesk  gespeeld door Arjan Ederveen) samen. Terwijl het bal  finaal uit de hand loopt, zien we de romantische balkonscène tussen de Prins en Assepoester totdat vlak voor de kus, de klok twaalf slaat en zij terug moet keren naar haar leven als huissloof.

Het RO-theater uit Rotterdam herstelt met de productie Lang en Gelukkig de verbroken traditie van de jaarlijkse grote familievoorstelling rond de jaarwisseling. Don Duyns schreef voor regisseur Pieter Kramer,  volgens de Britse traditie van het Christmas Pantomime, de tekst voor deze bonte pastiche. Liedjes om mee te zingen, speciaal snoep, heel veel grappen en publiek wat mee mag spelen horen tot de vaste ingrediënten van deze vrolijke vorm van revue. De typisch engelse butler ‘Buttons’ is hier de trouwe knecht Knoop en degene die het contact met de zaal levendig houdt: “Kunnen jullie me helpen? Als ik in slaap val moeten jullie roepen: Knoop, word wakker! Oke? Toppie!”

De voorstelling is een muzikaal en visueel feest, waarin  een kinderklas van de plaatselijke balletschool een paar prachtige scènes verzorgd.  De tovertruc van pompoen naar koets is meesterlijk, net als de hilarisch zwembadscène van de boosaardige stiefzusters.  Het verloren glazen muiltje is echter  voor velen  het theatrale hoogtepunt tegen het einde van deze wervelende voorstelling. 


Lang en Gelukkig wordt gespeeld door  Hannah van Lunteren,  Arjan Ederveen, Dick van den Toorn, Sylvia Poorta, Guus Dam, Hans Leendertse, Alex Klaasen en  Gijs Naber. Vormgeving: Niek Kortekaas. ‘Nog te zien t/m 3 februari in het gehele land. Check
http://www.rotheater.nl/ voor de speellijst.  


Gezien in de Grote Zaal, Rotterdamse Schouwburg, matinee 30 december 2007, door Pieter Smit


 Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • John Fullbright ‘rough and ready’ met ‘spooky stuff’
  • Melanie Dekker innemend, maar onvoldoende eigen stemgeluid
  • Het Nationale Lezersonderzoek zoekt mannen
  • TalhotBlond en pokeren
  • Ontspanning is voor iedereen nodig!

    Alle artikelen