// Kolom links
 

 
Emancipatiemissers

Bijna iedere huisman of zorgvader stuit wel eens op onbegrip van de buitenwereld. Er zijn legio voorbeelden te noemen: zo is een vaak gehoord vooroordeel dat mannen niet kunnen schoonmaken, of dat ze niet kunnen koken. En veel huismannen moeten zich verdedigen over hun keuze van huismannenschap. Wat voor huismannen vanzelfsprekend is, ziet de nabije omgeving de huisman als zielig, vreemd of in ieder geval een watje. En dan hebben we het nog niet gehad over het stereotype infantiele beeld dat van de man geschetst wordt in de reclame.


Felicitas een vrouwending
24 februari 2008

Wat een mailtje allemaal teweeg kan brengen. Ik was nieuwsgierig of Felictas, de organisatie achter de Blije Doos die je krijgt als je pas een baby hebt gekregen, ook mannen als host aanneemt. Mijn vraag per email was : ‘Nemen jullie ook mannen aan?’ En prompt kreeg ik een sollicitatieformulier toegestuurd. Gaat dit automatisch als je een vragenformulier invult? Of hebben we hier te maken met een modern bedrijf waar geen onderscheid gemaakt wordt tussen de seksen? Ik moest er het mijne van weten.


Een coördinatrice meldde dat er in principe gekeken wordt naar de geschiktheid kandidaat; of het nu een man of vrouw betrof maakte niet. Maar ze onthulde dat van alle 185 blijedoosbrengers geen één man is.
“Hoe komt dat zo?”
“Ja, vrouwen krijgen toch de baby’s..”
“En, mannen niet?”
“Ze zijn natuurlijk wel bij de bevalling enzo…”
“Maar ze staan erbij en kijken erna….”
”Ik druk me niet zo goed uit, geloof ik”


“Voordat u nog meer ‘kromme dingen’ gaat zeggen: ik ben van Huismannen.nl. Vanaf dat moment ging het gesprek soepel.
Ik belde uit hoofde van Huismannen.nl, maar privé was ik nieuwsgierig naar de verdiensten. Het basisloon kun je vergelijken met een uurtje oppassen. De echte verdiensten worden gevormd door de provisie die je krijgt door de verkoop van de producten uit de doos. Dat kan zijn: het regelen van een abonnement op een tijdschrift, een verzekering afsluiten, en meteen een foto album verkopen,  noem maar op. Een Felicitas hostess moet in nog geen 40 minuten haar spullen aan de man zien te brengen. De overige 20 minuten zijn nodig om je voor te stellen, aanhoren hoe de bevalling was, en kijken naar de baby.

Het werk op zich kun je zien als een mooi verpakte vorm van colportage: je maakt een klant lekker met wat gratis dingen en  ‘aanbiedingen’, en je geeft en krijgt vooral leuke aandacht. Is dit een leuk baantje voor een man? Misschien wel. Maar vrouwen praten liever met andere vrouwen over hoe goed de baby aan haar borst drinkt, dat ze eindelijk weer is normaal kan zitten, en dat haar man maar niet zijn bed uitkomt om de luier te verschonen. Ik meldde de coördinattrice dat dit werk: “Een intuitief gevoel van vertrouwen creëert dat je bij een man niet zo snel krijgt.” En met die opmerking was ze wel mee eens.

Goed, een blijedoos aanbieden is dan wel een vrouwending, maar daar kan verandering in komen. En zeker als Felicitas ook mannen uitnodigen om te solliciteren, want daar is geen sprake van. Nergens lees je op
Felicitas dat ze mannen vragen. Het is alleen eenzijdig vrouwgericht. 


Zal ik dan als eerste man een daad stellen om te gaan solliciteren op de vacature Host(ess)? Tenslotte ben ik van oudsher een goede verkoper. Toch maar niet, een mantelpakje van Felicitas zal me niet staan.


Rudolf Hunnik


 
Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Nationale Voorleesdagen wil alleen maar moeders
  • ANWB Kampioen en de buurman
  • Kinderjuffen gezocht (m/v)
  • Plus Supermarkt maakt man belachelijk
  • Hansaplast bedankt alleen maar moeders

    Alle artikelen