// Kolom links
 

 
Huishoudelijke middelen testen

Ook wij testen van alles en nog wat in de huishouding. Kijkt de huisman door een andere bril? oordeel zelf.
Wilt u alle artikelen zien? klik dan op 'Alle artikelen' in de rechterkolom.


Test: Robijn vloeibaar wasmiddel Color en Stralend Wit

Vanaf begin oktober 2008 heb ik een maand lang
Robijn Color en Robijn Stralend Wit gebruikt.
Ik doe bijna al mijn was op 40 of 60 graden en draai maar heel weinig een hete was.
Als ik vuile witte was hebt, ben ik gewend om de was op 90 graden te wassen. Iets wat mij bij Robijn Stralend Wit is opgevallen, is dat dit niet geschikt is voor 90 graden maar uitsluitend voor witte was op 30, 40 en 60 graden. Dus voor fijne witte was (zoals blouses e.d.) maar niet geschikt voor kookwas. Ik mis in de Robijnlijn een wasmiddel speciaal voor de kookwas zoals tafellakens en theedoeken.

Voordelen
Van het wassen met Robijn vind ik dat het wasgoed – behalve de geur – ook zacht uit de wasmachine komt. Wasverzachter wordt mijns inziens een beetje overbodige belasting van het milieu. Ook het strijken is eenvoudiger, de was is heerlijk zacht.

Nadelen: verbruik en schoonheid
Het verbruik valt mij wel een beetje tegen, volgens de omschrijving heb je tussen de 50 ml en 100 ml nodig, afhankelijk van de bevuiling. Ik heb bijna alle wassen gedaan volgens de tabel voor normaal bevuild wasgoed, 75 ml. Gemiddeld moet je met een fles van 1,5 liter 20 wassen kunnen draaien. Ik heb in 4 weken ongeveer 16 wassen gedaan (gemiddeld 3 a 4 per week) en van de fles Robijn Color heb ik nog voldoende voor 2 wassen en de fles Robijn Stralend Wit is voor de helft leeg. Dus heb ik mijn twijfels of het daadwerkelijk zo zuinig in gebruik is.

De werkkleding van mijn man was ik op 40 graden en met 100 ml maar ik kan niet zeggen dat het schoner is dan wanneer ik het met 75 ml was. En dat terwijl er vermeld staat dat voor sterk bevuilde was je 100 ml nodig hebt.

Is Robijn goed voor het milieu?

In Robijn Color zit:  Anionogene oppervlakte-actieve stoffen, zeep. Niet anionogene oppervlakte-actieve stoffen,  fosfonaten, parfum, butylphenyl methylpropional, citronellol, benzisothiazolinone, methylisothiazolinone.

In Robijn Stralend Wit zit: Anionogene en niet- anionogene oppervlakte-actieve stoffen. Niet nader benoemd, dus vaag. En verder: zeep, kationogene oppervlakte-actieve stoffen, fosfonaten, parfum, polycarboxylaten, butylphenyl methylpropional, optische witmiddelen, citronellol, benzisothiazolinone en enzymen.

Ik denk dat er veel chemische middelen in zitten en dus niet bijzonder milieuvriendelijk. 

Een opmerking over de verpakking wil ik ook nog maken. Er wordt beweerd dat door deze flesverpakking er verminderd verpakkingsafval is. Persoonlijk ben ik qua verpakking meer voor een kartonnen pak. Een kartonnen pak kan je platmaken en bij het oud papier doen. Wat beter voor het milieu is door de recyclingmogelijkheden.
Een plastic fles kan je niet goed plat maken en veroorzaakt mijns inziens juist meer verpakkingsafval.

Eindconclusie

Robijn wast niet schoner dan een willekeurig ander wasmiddel, de geur is aangenaam, maar blijft helaas niet lang hangen.
Wel een groot voordeel is dat je geen wasverzachter meer nodig hebt. De prijs: € 5,45 voor Color en € 5,29 Stralend Wit bij Super de Boer is aan de hoge kant, maar wordt weer gecompenseerd door het feit dat je geen wasverzachter nodig hebt.

Dit is mijn ervaring met Robijn vloeibaar wasmiddel. Ik vond het fijn om dit middel uit te proberen en bewust bezig te zijn met je was, normaal is het een automatisme. Maar in de toekomst ga ik toch weer gebruikmaken van mijn oude vertrouwde wasmiddel. (Dash en Ariël voor de kookwas).

Janny


 


 


 Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Test Air Wick de Freshmatics Geur Sensor
  • Produkttest: Dasty ontvetter
  • Janny's kerstkransjestest
  • Produkttest: Robijn Fast Dry
  • Produkttest: Antikal badkamer reiniger
  • Produkttest: Vanish Oxi Action, vlekverwijderaar
  • Produkttest: De Swiffer Spray & Clean

    Alle artikelen