// Kolom links
 

 
Wij waren bij

Huismannen.nl wordt menigmaal uitgenodigd door televisie- en radioprogramma's om mee te praten over zorg en huishouden. Maar dat doen we ook op conferenties, tijdens debatten, maar ook als expert in klankbordgroepen. Hier een keuze waar we aan meegewerkt hebben.


In debat met Heleen Mees
18 april 2009

Afgelopen 9 maart was het Internationale Vrouwendag en toen organiseerde het IFMSA, een internationale organisatie van medisch studenten, de verkiezing van de Sterkste Vrouw van het jaar met aansluitend een paneldiscussie. Huismannen.nl was uitgenodigd om mee te praten en toog naar het VU ziekenhuis in Amsterdam om drie belangrijke topvrouwen te ontmoeten: manager van het Slotervaart ziekenhuis Aysel Erbudak, neurochirurg Saskia Peerdeman , econome en publiciste Heleen Mees, en Rutger Groot Wassink van Papaplus van het FNV.

In een collegezaal met pakweg dertig vrouwelijke studenten nam Groot Wassink de aftrap met een betoog dat het goed, leuk en nodig is dat mannen zorgen, maar ook dat er meer vrouwen aan de slag moeten. Hij sprak de dames streng toe, want over enkele jaren komt er een flink gat in de arbeidsmarkt dat opgevuld moet worden. Maar 10 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking werkt fulltime en dat moet veranderen. Wil je als moeder fulltime werken dan kun je de zorg van je kinderen uitbesteden. Dit is ook de motivatie van Heleen Mees alleen zij stelt, vanuit een economisch oogpunt, dat je dan ook laaggeschoolde vrouwen aan het werk helpt; arbeidsverschaffing dus. Saskia Peerdeman, tien jaar geleden gescheiden, is het lichtend voorbeeld dat je als vrouw, met qualitytime voor je kinderen, fulltime kunt werken met het inkopen van zorg. Ze kreeg dan ook aan het eind van de avond de prijs, een stevig hamer, voor topvrouw van het jaar.

Ik moet bekennen dat ik erg nieuwsgierig was naar Heleen Mees. Zo’n moderne feministe die moederschap niet zaligmakend vindt. Haar lezing, ze zat nonchalant op een tafel, had iets geroutineerds. Ik ging in debat met haar over mantelzorg. Op het moment dat je voor alle vormen van zorg geld moet uitgeven dan zal niemand meer vrijwillig willen zorgen. De hele samenleving functioneert op mantelzorg. Haar antwoord: Dit is weer typisch een idee van het vorige kabinet dat niemand los wil laten…Ze chargeert natuurlijk en dat is haar kracht. Als je dan toch kinderen wil neem dan een oudere man: die heeft zijn carriere al achter de rug. Of een dropout, die niet veel te betekenen heeft voor onze samenleving.

Dit zijn polariserende opmerkingen die ook erg rolbevestigend zijn. Na haar lezing was ze snel weer verdwenen, er was per slot geen pers aanwezig om nog meer haar boodschap te kunnen uitdragen. Als laatste hield ik een praatje over dat de studenten bevoorrecht zijn: ze kunnen studeren en straks een goede baan krijgen. Dat geldt niet voor alle jonge vrouwen bijvoorbeeld vrouwen met alleen een mbo-opleiding. Ze kunnen wel fulltime werken maar een topfunctie bekleden en dus veel geld verdienen zal er niet inziten.
Verder stelde ik dat zorg uitbesteden te rooskleurig wordt voorgesteld. Uit ervaring weet ik dat vrouwen moeite hebben om zorg uit handen te geven. Maar ook dat niet elk kind perfect is en soms extra veel zorg nodig heeft, en vindt daar dan maar eens een goede vervang(st)er voor!

Met een heerlijke fles wijn en een zak met damesbladen ging ik weer naar huis. Wat heb ik er van opgestoken: ook moderne feministen denken traditioneel.


Rudolf Hunnik


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Ode aan Vaderschap
  • Women inc. Festival 2013 en de Huishoudbeurs
  • Seminarie: Mannen en vrouwen in de reclame
  • Conferentie Over Vaders gesproken

    Alle artikelen