// Kolom links
 

 
Huismannen weblog

Vanaf 2002 tot eind 2004 hield oprichter Marcel van Veelen een internetdagboek bij. Roel van der Wekken nam tot eind 2006 het stokje over. Beiden legden hun beslommeringen als huisman weer. Het uitgangspunt was om niet zozeer te beschrijven wat ze zoal deden, maar wat zij bij het huismanschap voelden.


Hoe vult een huisman zijn tijd?

Eigenlijk hangt het af van de dag, want geen dag van de week is hetzelfde. Zo is een doordeweekse dag waarop alle kids naar school en mijn vrouw naar werk moeten vanzelfsprekend anders dan een weekenddag. De woensdag is weer anders omdat de jongste kids 's-middags vrij zijn. De maandag omdat er eentje naar judo moet worden gebracht, en ga zo maar verder.

Daarnaast is een van de kenmerken van het thuis zijn dat je op elk moment met een (al dan niet leuke) verrassing kan worden geconfronteerd. En geloof me: dat gebeurt veel vaker dan je denkt. Er kan er plotseling eentje ziek worden en van school moeten worden gehaald. Er kan last-minute een vriendje of vriendinnetje blijven eten. Een plotselinge overhoring of hulp met een schooltaak. Een PC kapot. De wasmachine kapot. De riolering verstopt. Een vriendje heeft het uitgemaakt. Kleding is zoek. Mijn vrouw heeft een onverwachtse avondsessie. Een bril is stuk. Sleutels zijn verloren. Fiets heeft een lekke band. Noem maar op, de lijst is eindeloos. Elk van die 'incidenten' vraagt dat je direct kan schakelen, direct kan reageren en zonder probleem de planning van je dag volledig om kan gooien. Als het even kan zonder je humeur te verliezen en zonder achter te raken op de rest van je werk.

De rest van je werk? Je bent toch huisman, dan hoef je toch niet meer te doen dan af en toe de stofzuiger door het huis te rammen en een hap eten op tafel te zetten? Yeah right... huisman zijn is een full-time 80-urige werkweek zonder vakantie of ziekteverlof. Als er niks gebeurt dan ziet
mijn week er ongeveer zo uit.

Maandag: zoals elke werk/schooldag sta ik om zeven uur op,wek de kids en regel ontbijt voor mijn vrouw en de pauzehap en drinken voor de jongste twee kids. In de winter maak ik de auto van mijn vrouw ijsvrij, zet eventueel het vuilnis langs de weg en fiets met de jongste naar school. Het is ookschoonmaakdag één. Ik stof en stofzuig de benedenverdieping, dweil de vloer in de keuken, gang en bijkeuken, maak de WC en badkamer schoon en lap (indien nodig) de ramen. Een klus van ongeveer 4 uur. Ik haal boodschappen en bereid het eten voor. Ik haal de jongste van school, luister naar de belevenissen van de twee jongste kids, zorg dat ze wat fruit eten en breng jongste zoon naar judo. Haal hem een uur later weer op en regel het avondeten voor de kids. Zorg dat jongste zoon op tijd onder de douche gaat, stop hem in bed en lees hem voor. Daarna ga ik eten maken voor mijn vrouw en mij, zodat we rond een uur of acht samen kunnen eten en ik naar haar dag kan luisteren. Eventueel help ik een van de kids met huiswerk, maak de keuken aan kant en met een beetje geluk kan ik om een uur of negen onderuit. Veertien uur vrijwel non-stop bezig... als er niks tussen komt.


Dinsdag maak ik de bovenverdiepingen schoon (6 kamers).

Woensdag is gericht op de vrije middag van de jongste kids en doe ik meestal het strijkwerk. Gemiddeld draai ik zo'n vijftien volle wasladingen per week,dus er komt aardig wat strijkwerk uit.

Donderdag en vrijdag doe ik kluswerk, aangenomen dat het normale schoonmaakwerk is gedaan. Dat kan een reparatie zijn, binnen- of buiten schilderwerk, de tuin bijhouden, fiets of auto-onderhoud, een grotere klus, noem maar op.

Zaterdag probeer ik ruimte te houden voor gezinstijd, zondag regel ik altijd een brunch voor het hele gezin en bereiden we de komende week voor.Dat is nog los van alle incidentele zaken zoals doktersbezoek, tandartsbezoek, het halen en brengen van de kids naar feestjes en sport, stomerijgoed brengen en halen, medicijnen regelen, huisdieren verzorgen, vakanties organiseren, logeerpartijtjes, kinderfeestjes, familie verjaardagen, vaderdag, moederdag, ouderavonden, feestdagen, inentingen,consultatiebureau, belastingen, financiën, familiebezoek, kleding kopen, bibliotheekboeken ruilen, kapper, opticien, en ga zo maar verder. Get the picture?

Het is best een drukke baan. Een mega-veelzijdige, een waarin je jezelf nooit hoeft te vervelen. Een die ontzettend veel voldoening kan geven, maar die staat of valt met een hoge dosis zelfdiscipline, het vermogen om snel te kunnen schakelen, een gezonde dosis humor en een stevig incasseringsvermogen. En je moet snappen dat de lol niet komt uit het schoonmaken van de wc, maar uit het hoger liggende doel: een veilige en comfortabele leefomgeving voor je gezin creëren. Voor mij werkt het: ik doe het sinds 2004 zonder ook maar één moment spijt. En wat nog belangrijker is: het werkt ook voor mijn gezin.


Bram Joël

www.thuisman.blogspot.com


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Brugsmurf
  • Avonturen op de kamping
  • Groep achters huilen niet
  • Van Baukje naar Siemon
  • Zelf een kast bouwen

    Alle artikelen