// Kolom links
 

 
In het nieuws
Bos en Eurlings rolmodellen?

Bos en Eurlings zijn nieuws omdat ze hun baan opzeggen en voor hun gezin kiezen. Hoezeer ik ook sympathiseer met mannen die hun verantwoordelijkheid als vader nemen, heb ik toch moeite met de publiciteit eromheen.

Ten eerste: hoewel ze hun baan opzeggen kunnen ze toch de komende zes jaar (!) rekenen op wachtgeld. Het eerste jaar 112.000 euro, de daarop volgende vijf jaren 98.000 euro. Gemiddeld dus een ton per jaar, zes jaar lang. Dat is toch een aardig vangnetje en maakt de beslissing wel erg makkelijk. Grappig overigens als je dat afzet tegen de regels van Bos dat een topmanager niet meer dan één jaarsalaris als afkoopregeling mag krijgen bij vertrek; de bestaande regeling voor kamerleden komt neer op 4,3 jaarsalarissen en geldt ook bij vrijwillig vertrek. Met zo'n regeling in de achterzak zouden duizenden mannen onmiddellijk opteren voor het edele beroep van huisman!

Ten tweede: in de media wordt de indruk gewekt dat dit een 'offer' voor hun gezin is en worden ze al half als rolmodellen neergezet. Whoopy... big deal. Er zijn in Nederland zo'n 20.000 mannen die samen met hun partner bewust de keus hebben gemaakt om huisman te worden en er wordt weinig aan gedaan om hen als rolmodel neer te zetten. Eerder worden ze afgeschilderd als een stelletje softies, watjes die niet in staat zijn om aan de 'ratrace' mee te doen. Los daarvan: wat te denken van die miljoenen vrouwen die hun carrière aan de kant hebben gezet om als huisvrouw de verantwoordelijkheid voor kids en huishouding te nemen zodat manlief zijn carrière kan najagen? Wat maakt de beslissing van Bos en Eurlings meer bijzonder dan de opofferingen gemaakt door de huisvrouwen van Nederland? Omdat het mannelijke Bekende Nederlanders zijn? Hmm.

Laat duidelijk zijn dat Bos en Eurlings niet voor hun gezin kiezen, maar in eerste instantie voor zichzelf. Dit is iets dat zíj willen. De tijd zal uitwijzen of deze heren inderdaad een substantieel deel van hun tijd en energie aan hun gezin gaan besteden of dat de komende periode niets meer blijkt te zijn dan een erg luxe manier om rustig naar een nieuwe lucratieve positie op zoek te gaan... en het gezin uiteindelijk weer aan hun partner over te laten. Mocht dit een weddenschap zijn dan weet ik op welke optie ik mijn geld zou zetten...

Bram Joël kreeg hier veel reacties op en die kun je lezen op de
website van de Telegraaf
    

thuisman.blogspot.com


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Rapportonderzoek: Vaders en seksuele opvoeding
  • Huisvader is blij met z'n rol, maar erkenning zou fijn zijn
  • Huismannen vechten tegen hun suffige imago
  • Vrouw steeds vaker kostwinner

    Alle artikelen