// Kolom links
 

 
Opinie

Ook wij huismannen hebben een eigen mening. En omdat wij die ook willen laten horen, schrijven we die hier zo nu en dan op. Het zijn allemaal opinies op persoonlijke titel.


Club van Slechte Huisvrouwen kortzichtig en zelfzuchtig

Onlangs werd ik geattendeerd op de '
Club van Slechte
Huisvrouwen
', een initiatief op Internet dat is begonnen als een grap en ondertussen veel aandacht in de media heeft gekregen en zo'n duizend leden heeft. Als grap kan ik het wel waarderen en dus ben ik wat gaan rondsnuffelen op de site. Na enig gesnuffel heb ik er gemengde gevoelens aan over gehouden.

Ik heb genoten van de vrouwen (en een enkele man) die eens lekker stoom konden afblazen. Zij die dachten dat ze de enige in hun omgeving waren die de huishouding moeilijk vinden bleken plotseling veel lotgenoten te hebben. Sommige van de verhalen zijn hilarisch en gebundeld goed voor een humor-boekje voor op het toilet. De frustratie is herkenbaar en meestal wel te begrijpen: de huishouding is niet makkelijk, telkens terugkerend en vaak
ondankbaar werk. En als dat de enige manier is waarop je er naar kan of wil kijken, dan kan ik me de frustratie goed voorstellen.

Tegelijkertijd lees ik veel stukjes waar mijn wenkbrauwen van fronsen. De rode draad is dat men de huishouding (schoonmaken, opruimen, voor eten zorgen, de was doen) een verspilling van tijd vindt. Die tijd wordt liever besteed aan 'leuke' zaken, zoals uitgaan, leuke dingen met de kinderen doen, lezen, noem maar op. Het huis wordt alleen aan kant gemaakt als er visite komt en dan alleen nog het hoogst noodzakelijke en dat wat zichtbaar zou zijn voor het bezoek. Men ziet het nut er niet van in. En dat vind ik op z'n zachtst gezegd erg kortzichtig en zelfzuchtig.

Neem een gezin met kinderen. Als er iets is dat jonge kinderen nodig hebben, dan is het een schone en gestructureerde leefomgeving.Een waarin het duidelijk voor ze is waar ze hun schoenen neer moeten zetten,hun speelgoed kunnen vinden en waar heldere leefregels gelden. Die schone en gestructureerde leefomgeving is geen doel op zich, maar een cruciale voorwaarde voor de ontwikkeling van kinderen.
Een waarin ze leren te spelen, leren rekening te houden met anderen en leren dat tegenover elke leuke activiteit ook
voorbereiden, opruimen en schoonmaken staat. Die leefomgeving is geen Luilekkerland waarbij alles op wonderbaarlijke wijze een volgende keer weer schoon en opgeruimd beschikbaar is, daar moet je iets voor doen.

Daarnaast neem ik aan dat iedereen wil dat zijn of haar kinderen gezond opgroeien; dat wordt lastig in een slecht schoongemaakt huis. Vlooien heb je zo in de zomer en zorgen voor de overdracht van ziektes, stof en huismijt zijn een prima voedingsbodem voor het ontwikkelen van allergieŽn, schimmel in de douche, voedselresten in de koelkast, een vuile WC of een blijvend volle wasmand zijn bronnen van bacteriŽn. Dit leidt tot kinderen die vaker ziek zijn en dus ook meer schooluitval hebben. De tijd die dat kost had je ook aan leuke dingen kunnen besteden; over zinloos gesproken...

Als kinderen op de leeftijd komen dat ze zelfstandig worden, dan wil je graag dat ze het huis uitgaan met voldoende kennis en bagage om zelfstandig te leven. Dat betekent dat ze weten hoe een wasmachine werkt, hoe je moet strijken, hoe (en waarom) je een huis moet schoonmaken, hoe je met geld omgaat, hoe je structuur in je leven aanbrengt. Als je ze dat niet vanaf hun jonge kinderjaren hebt mee gegeven dan zullen ze het moeilijk krijgen. Nog los van de zinloze tijd die het jou als ouder gaat kosten om ze periodiek te helpen hun puinhopen op te ruimen.

Ik zie het nut en de lol van het creŽren van een gezonde leefomgeving wel en zie aan mijn vier kinderen dat het een van de dingen is waar ze op hebben leren vertrouwen. Hun eigenwaarde is erdoor gestegen, hun vaardigheden zijn erdoor verbeterd en ze hebben een beter besef van normen en waarden en een gezond respect voor mijn werk. Dat de Club van Slechte Huisvrouwen een leuk forum is om stoom af te blazen snap ik, maar het dreigt te verworden tot een plaats waar mensen alle verkeerde excuses zoeken (en vinden) om hun gedrag te handhaven: een leefstijl waarbij eigen genot en vermaak de boventoon voert en verantwoordelijkheden het onderspit delven. Laten we hopen dat de initiatiefnemers zich dat realiseren en gaan zorgen voor een betere balans op hun site.

 


Bram JoŽl.


 thuisman.blogspot.com


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Dank je, Prem
  • Bart, ruim nou eens je rolpatroon op!
  • She Energy Drink is niet voor vrouwen
  • Van emancipatie naar mancipatie
  • Mama Wil.. goede voorschoolse opvang!
  • Het risico van Ringtone-abonnementen
  • Geen vaderschapsverlof

    Alle artikelen