// Kolom links
 

 
Boekrecensies

Recensies over actuele boeken bijvoorbeeld over recepten, huismannen, taakverdeling, emancipatie en alles daaromheen.


Horken en Heksen is traditioneel

Elk hoofdstuk begint psycholoog Jeffrey Wijnberg in zijn boek ‘Horken en Heksen’ met de zin: ‘Vrouwen hebben altijd gelijk. En mannen worstelen daarmee.’ Een stellingname die bekend is van Wijnberg, want hij behoort tot de psychotherapeuten die het provocatief coachen uitoefenen. Dat wil zeggen: niet alleen luisteren maar ook eventueel de patiënt in zijn geestelijke nood onderuit halen met de bedoeling hem of haar tot goede inzichten te brengen. Samen met ‘Horken en Heksen, de strijd tussen de seksen’ behoort dit boek tot de categorie zelfhelpboeken als ‘Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus’. Ook hierin worden de
clichébeelden opgerakeld: mannen zijn jagers, vrouwen zijn verzorgers. Maar ook: een echtgenoot mag geen valse beloftes maken en een vrouw brengt structuur in het leven van haar man.

Wijnberg is dol op traditionele rolverdeling en dat geeft hij ook eerlijk toe. Hij heeft niets met de gelijkwaardigheid-theorie omdat dit niet werkt en de vrouw toch haar wil wil opleggen. Zo ziet hij de rolwisseling 'man zorgt en vrouw werkt' als onsuccesvol. Een vrouw zou niet onder de indruk zijn van haar topfunctie en een man verliest zijn mannelijkheid omdat hij niet voldoende gewaardeerd wordt wegens gebrek aan werk en status. Hij schrijft zelfs dat de man de rekeningen moet betalen omdat dat een gevoel van veiligheid en geborgenheid zou schenken; ja, zelfs beter gaat presenteren! Terwijl hij daarentegen elders beweert dat mannen niet met geld om kunnen gaan. Hij heeft waarschijnlijk nooit een huisman gesproken.

Veel lezers die moeite hebben met de rolverdeling in het dagelijks leven zullen zich herkenen in de grappige dialogen die hij schetst. Zijn beweringen staaft hij met de ervaringen van zijn cliënten die bij hem in de praktijk komen. Maar dat zijn wel de mensen die juist de meeste problemen hebben met de rolverdeling. Gelukkig zijn er legio voorbeelden die aantonen dat gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen wel mogelijk is. Steek je van ‘Horken en Heksen’ wat op? Weinig.

Horken en Heksen, de strijd tussen de seksen
Jeffrey Wijnberg
Uitgeverij Scriptum, 2010
ISBN: 9789055947560


Rudolf HunnikKijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Tips voor samengestelde gezinnen
  • Filmjaarboek 2014
  • Tem je geest
  • Het hele brein het hele kind
  • Schrijnende vaderverhalen in 'De afwezige vader bestaat niet'

    Alle artikelen