// Kolom links
 

 
Huismannen weblog

Vanaf 2002 tot eind 2004 hield oprichter Marcel van Veelen een internetdagboek bij. Roel van der Wekken nam tot eind 2006 het stokje over. Beiden legden hun beslommeringen als huisman weer. Het uitgangspunt was om niet zozeer te beschrijven wat ze zoal deden, maar wat zij bij het huismanschap voelden.


Hoe maak je samen een spreekbeurt

Jongste zoon moest een spreekbeurt doen. Dat begint met de zoektocht naar een onderwerp. Op zich is dit al lastig, want je wil het niet voor hem beslissen, hij moet zelf met een onderwerp komen. Zo ging het van zijn aquarium naar energie, de zon, het zonnestelsel om uiteindelijk weer na een aantal dagen terug te komen op zijn aquarium. Soms zijn de eerste ingevingen blijkbaar de beste.

Dan beginnen. Zelfstandig lukt het hem nog niet, daar is een spreekbeurt net iets te omvangrijk voor. Hij heeft, net als de meeste kinderen een duwtje nodig. Een vraag of een voorstel is dan al voldoende: schrijf eens een paar woorden op die met je aquarium te maken hebben. En dan begint het al te lopen: schoonmaken, vissen, water, planten... en terwijl hij ze opschrijft begint hij er vanzelf over te vertellen. Als je wat je vertelt nu eens in woorden achter het onderwerp zet? En de volgende stap is genomen.

Eenmaal voorzien van voldoende onderwerpen kan hij gaan nadenken over een volgorde. Inleiding en inhoud er voor, slot er achteraan, en klaar is de opbouw. Dan per onderwerp gewoon een beetje laten vertellen, hoogstens aangevuld met wat dingen die hij echt over het hoofd ziet. Eenmaal verteld is het een kleine stap naar het verhaal opschrijven.

Als alles is opgeschreven gaan we per hoofdstukje op zoek naar sleutelwoorden. Die onderstreept hij eerst en schrijft hij daarna onder elkaar op. En dan wordt het tijd om te gaan oefenen: het stukje nog een keer lezen en proberen om het met de sleutelwoorden na te vertellen. En nog een keer. En nog een keer....

Tenslotte wat vragen bedenken, een inleiding en slot schrijven en wat spulletjes bij elkaar zoeken die hij kan laten zien. Papa maakt dan nog een filmpje van het aquarium, want die is met zijn bijna 50 kilo te zwaar om mee naar school te nemen. Gelukkig hebben ze in de klas een digiboard.

Klaar! Morgen een speciale dag, want dan gaat het gebeuren. "Papa, wil je erbij blijven?" Natuurlijk wil papa dat...

thuisman.blogspot.com/


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Brugsmurf
  • Avonturen op de kamping
  • Groep achters huilen niet
  • Van Baukje naar Siemon
  • Zelf een kast bouwen

    Alle artikelen