// Kolom links
 

 
Boekrecensies

Recensies over actuele boeken bijvoorbeeld over recepten, huismannen, taakverdeling, emancipatie en alles daaromheen.


Wil de echte Renzo Verwer opstaan in Liefdesmarkt

Maar liefst 334 pagina´s telt Renzo Verwers boek ´De Liefdesmarkt´, een handboek waarin de auteur ons wegwijs wil maken in het gecompliceerde landschap van de (zoektocht
naar) liefde en relaties anno nu.

Al in zijn eerste hoofdstuk ´Sprookjes´ probeert Verwer de verschillen tussen man en vrouw te duiden (weten we daar inmiddels niet genoeg over?, daarbij voorbijgaand aan het feit dat we vandaag de dag onderscheid maken tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid. Duidelijk is dat de auteur die deels schrijft vanuit eigen ervaringen in de liefde, zijn pogingen om via datingsites en in het uitgaansleven relaties aan te knopen (de weinige wel leuke en succesvolle contacten daargelaten) toch vooral bedrogen en teleurgesteld heeft ervaren.

Hij wist zich kennelijk vaak te omringen met vrouwen die hem louter als vriend zagen (proeven we daar enige frustratie?) en zichzelf toch vooral een zorgzame man vindt met weinig ambities en materiële verlangens. In 'Liefdesmarkt' maakt hij ons in zijn verdere hoofdstukken deelgenoot van zijn eerste schreden op de internetdatingmarkt, waarbij vooral zijn (dan nog) onwetendheid en naïviteit opvallen. Als ´n kind zo blij als er na 2 dagen een berichtje in zijn mailbox belandde. Tja, hoe kon hij toen al weten dat ´n beetje goeduitziende vrouw met ´n beetje mooie foto toch al gauw honderden reacties per week krijgt en wel selectief moet zijn. Een rookie dus. Kortom, je zou tegen Verwer willen zeggen dat het in online-datingland toch vooral gaat om het plaatje en dat de bijbehorende tekst er niet tot nauwelijks toe doet, ook al zwoeg je je er suf op. Maar kennelijk verstaat de auteur die kunst niet zo.

In andere hoofdstukken behandelt de auteur het fenomeen ‘happy single'. Hij citeert er vrolijk op los en put uit de vele onderzoeken die er op dat gebied al zijn verschenen; al met al ook hier weinig nieuws onder de zon. Maar degenen
die al deze redelijk actuele weetjes en feitjes heeft gemist worden hier wel op hun wenken bediend.

In zijn passages over de moderne zelfbewuste vrouw, die hij soms bewondert en dan weer afvalt, refereert Verwer net iets te vaak aan filmtypes als Bridget Jones en de ladies van Sex and the City. Zo vinden we ook dat de auteur zich net iets te vaak verschuilt achter citaten van anderen (schrijvers, wetenschappers, onderzoekers). In wel haast ieder hoofdstuk leidt dat nogal eens tot verwarring, namelijk, wie is hier nu aan het woord? Hier en daar ook is het boek wat ambtelijk geschreven met duidelijk een gemis aan luchtigheid. Jammer ook van de zich nogal vaak herhalende thema ´s die met gemak hadden kunnen worden geschrapt.

De schrijver zelf tenslotte manifesteert zich soms als een suffig lulletje rozenwater, dan weer als een nieuwe versie van ‘Ik Jan Cremer´, we vragen ons dan ook serieus af: wil de echte Renzo Verwer nu opstaan? Wat we ons eveneens afvragen is of de schrijver met dit boek wérkelijk een bijdrage levert aan de moderne interactie tussen mannen en vrouwen.

De Liefdesmarkt, een handboek,  door Renzo Verwer
336 pagina's/ Compaan Uitgevers/ april 2011

 


De redactieKijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Tips voor samengestelde gezinnen
  • Filmjaarboek 2014
  • Tem je geest
  • Het hele brein het hele kind
  • Schrijnende vaderverhalen in 'De afwezige vader bestaat niet'

    Alle artikelen