// Kolom links
 

 
Boekrecensies

Recensies over actuele boeken bijvoorbeeld over recepten, huismannen, taakverdeling, emancipatie en alles daaromheen.


Wat heb jij gedroomd vannacht? doeboek met fantastische illustraties

Een aansprekende titel van het boek van Nicoline Douwes
Isema & Cathelijne Esser: ‘Wat heb jij gedroomd vannacht?’ Ook bij ons aan de keukentafel wordt telkens uitgebreid besproken en geëvalueerd wat we in dromenland hebben meegemaakt. Meestal kunnen we het wel ergens aan relateren, maar soms ook niet. Want waarom droom ik dat ik vlieg? Of waarom droom ik over slangen in mijn bed? Het oranje gekleurde catchy boek ‘Wat heb jij gedroomd vannacht?’ geeft geen algemene betekenis aan wat iemand heeft gedroomd, maar is meer een doeboek om te onderzoeken aan de hand van gesprekken wat dromen kunnen betekenen.

In soms lastige technische termen wordt goed uitgelegd wat een droom is en wat een droom zou kunnen betekenen. Dat je, met wat je associatief in je slaap bezighoudt, overdag je voordeel mee doen, beweren de schrijvers. Wil je iemand helpen met uitleg te geven aan zijn of haar droom dan wordt er gedegen beschreven hoe je dat moet doen. Vragen als: Waarom heeft iemand iets gedroomd? zijn uit den boze omdat het antwoord uitgaat van het rationele terwijl dromen juist niet-rationeel zijn.  Als je bijvoorbeeld droomt over een slang in bed, dan is de omschrijving: een langwerpig eng ongrijpbaar dier waarvan je niet wil dat het in je bed ligt. Zo’n nachtmerrie is vervelend maar is ook een poging om de
balans in je hersenen te herstellen.  Allerlei facetten van dromen komen in dit boek ter sprake met verschillende voorbeelden van individuele droomonderzoeken. Bijzondere interviews met doortastende en afgewogen vragen. Deze zijn geïllustreerd met echt fantastische illustraties van talrijke kunstenaars die aan het boek hebben meegewerkt.

Handig zijn de tips voor wat je wel en niet moet doen als je goed wil slapen en dromen. Het hoofdstukje over helende geuren in je slaapkamer is iets te esoterisch, en je moet maar astma hebben. En dan nog het hoofdstuk over de begeleiding van de moeder en haar kind met een enge droom had anders gemogen. Want waarom is er weer geen vader die het kind helpt? Ben je therapeut of ben je heel serieus bezig met dromen en dromenuitleg dan is dit een interessant dromendoeboek om mee aan de slag te gaan.Wat heb jij gedroomd vannacht?
Nicoline Douwes Isema & Cathelijne Esser
Uitgeverij: scriptum/2011
isbn: 9789055947874 


Rudolf Hunnik


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Tips voor samengestelde gezinnen
  • Filmjaarboek 2014
  • Tem je geest
  • Het hele brein het hele kind
  • Schrijnende vaderverhalen in 'De afwezige vader bestaat niet'

    Alle artikelen