// Kolom links
 

 
Huismannen weblog

Vanaf 2002 tot eind 2004 hield oprichter Marcel van Veelen een internetdagboek bij. Roel van der Wekken nam tot eind 2006 het stokje over. Beiden legden hun beslommeringen als huisman weer. Het uitgangspunt was om niet zozeer te beschrijven wat ze zoal deden, maar wat zij bij het huismanschap voelden.


Zelf een kast bouwen

Een tijdje terug zijn we met oudste dochter naar een tentoonstelling in Arnhem geweest, die ze moest bezoeken voor school. Jongste zoon was ook mee. Op die tentoonstelling stond een kleurige kast waar jongste zoon een tijdje met open mond voor bleef staan. "Die zou ik wel willen hebben" was het oordeel. In een opwelling heb ik mijn mobieltje gepakt en er een foto van gemaakt. Een paar maanden later staat de kast in een aangepast ontwerp op de kamer van jongste zoon. Kosten? Rond de 100 euro. Inspanning? Ruim een week elke dag planken schilderen en twee uur montage. Moeilijk? Nee, volgens mij kan iedereen die een schroevendraaier kan vasthouden dit doen.

De aanpak is eigenlijk heel eenvoudig. Pak het ontwerp en pas het aan aan de plek waar het moet komen. Dat is vooral veel meetwerk. Ontleed de kast in losse planken en schrijf per plank de exacte maat op. Ga met het geheel naar een houthandel en overleg welk hout je hier het beste voor kan gebruiken. Een beetje vakman kan je precies vertellen wat de dikte van het hout moet zijn en welke houtsoort je het beste kan gebruiken. Vervolgens laat je alle planken bij de houthandel op maat zagen; zij zagen de planken veel nauwkeuriger dan dat je zelf zou kunnen.

Neem de tijd om de kleuren te bepalen en laat ze door de verfhandel mengen. Vergeet niet een goede grondverf te gebruiken. Dan komt de geduldsklus: het verven zelf. Hiervoor moet je echt de tijd nemen, zeker voor het goed laten drogen van de verf. Twee drie lagen heb je echt wel nodig voordat de kleur goed dekt. Als alles eenmaal in de verf zit kan je gaan monteren. Voor veel montageklussen heb je niet veel meer nodig dan schroeven en moeren, kijk maar naar de gemiddelde IKEA-kast. Schroefgaten voorboren maakt het schroeven makkelijker en zorgt ervoor dat het hout niet splijt. Niet zuinig zijn met schroeven, het geheel moet wel stevig zijn.

Het resultaat is een blij kind en het goede gevoel dat je zelf iets hebt gebouwd. Helemaal precies op maat, exact in de door jou gewenste kleuren en voor een prijs waarvoor je het in geen enkele winkel had kunnen kopen. Gewoon doen.

Bram Jol

http://thuisman.blogspot.com/


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Brugsmurf
  • Avonturen op de kamping
  • Groep achters huilen niet
  • Van Baukje naar Siemon
  • Hoe maak je samen een spreekbeurt

    Alle artikelen