// Kolom links
 

 
Boekrecensies

Recensies over actuele boeken bijvoorbeeld over recepten, huismannen, taakverdeling, emancipatie en alles daaromheen.


Zwaarlijvig boek De Houdbare Vrouw

Pim Christiaans schreef in 2006 De Houdbare Man, een praktische gids voor een eeuwige jeugd met baanbrekende tips voor je gezondheid. Een succesvol boek, en het vervolg De Houdbare vrouw, met dezelfde ondertitel kon dan ook niet uitblijven. Ook in deze vrouwelijke variant staan adviezen over leefregels. Omdat Christiaans geen medisch deskundige is (maar als journalist wel gespecialiseerd op het gebied van gezondheid en anti-aging), heeft hij chemicus en journalist Hanny Roskamp gevraagd om hem bij te staan. Schrijven over vrouwen, daar moet je altijd voorzichtig mee zijn.

Het credo van dit boek is: verleng je jeugd en daarmee je leven. Je zou bijna kunnen stellen dat ouder worden komt door de afname van hormonen. Bij mannen is dat het hormoon testosteron, maar bij vrouwen zijn dat verschillende hormonen. Wij mannen komen geleidelijk in ‘de overgang’, maar vrouwen plotsklaps. Logischerwijs wordt er daarom in De Houdbare vrouw heel uitgebreid ingegaan op de hormoonhuishouding van de vrouw. Er wordt bijvoorbeeld besproken dat stress een hormoonkiller is en juist het knuffelhormoon oxytocine leven in de brouwerij brengt. En wil je als vrouw (natuurlijk  ook als man) niet te
snel oud worden dan is een goede nachtrust zeer belangrijk.

De Houdbare vrouw
behandelt in elk leefregel-hoofdstuk onderwerpen die wel bekend voorkomen, maar veel tips en actueel feitenmateriaal maken het interessanter. Voor vrouwen geldt met name dat sport goed is om slank te blijven en beschermt tegen bijvoorbeeld borstkanker. Hierbij lijkt het verlagen van je insulinegehalte essentieel te zijn. Suiker lijkt nu de grootste boosdoener te zijn bij ouderdomsziektes. Wie teveel vruchtensap drinkt krijg ook teveel fruitsuikers binnen.  Daarnaast zou een vrouw ook aan het zware werk moeten; trainen met gewichten! In spieren zitten namelijk waardevolle eiwitten die ook je immuniteit versterken. Alle leefregels in dit zwaarlijvige boek worden helder toegelicht en zorgvuldig benaderd.De Houdbare vrouw lees je niet in één keer uit omdat wel elk onderwerp weer verwijst naar andere onderwerpen. Een puntje van kritiek is dat het te veel informatie bevat en soms niet-gedoseerd overkomt, maar dat kun je ook positief opvatten.

De Houdbare vrouw, 
een praktische gids voor een eeuwige jeugd met baanbrekende tips voor je gezondheid
Pim Christiaans en Hanny Roskamp
2010, uitgeverij Cocobooks, Amsterdam
ISBN 9789079142026
www.dehoudbarevrouw.nl

 Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Tips voor samengestelde gezinnen
  • Filmjaarboek 2014
  • Tem je geest
  • Het hele brein het hele kind
  • Schrijnende vaderverhalen in 'De afwezige vader bestaat niet'

    Alle artikelen