// Kolom links
 

 
Filmrecensies

We mogen trots zijn op onze Filmrecensierubriek. Bijna elke week bespreken we films die gaan over vader en kind relaties, man en vrouw relaties, familiefilms, animatiefilms en nog veel meer.


Hemel verwart seks met intimiteit


                                                    Hemel is de eerste lange speelfilm van Sacha Polak. In Hemel volgen we in acht delen de zoektocht van een jonge vrouw Hemel (Hannah Hoekstra). Ze is op zoek naar een man die de innige hechte band zoals ze die met haar vader Gijs (Hans Dagelet) heeft. Haar zoektocht bestaat er grotendeels uit dat ze de een na de andere man versiert. Het is een verwarrende queeste waarin Hemel haar grenzen uittest en soms ook zowel lichamelijk als mentaal overschrijdt. 


Er komen veel scènes met seks in Hemel voor. Maar door de keuze van de shots wordt vaak getoond waar Hemel echt op zoek naar is. Seks is voor Hemel een manier om zichzelf te testen hoe ver ze kan gaan, ze verwart seks met intimiteit. In de scène 'Hemel' slaat ze een jonge man aan de haak in de disco, om vervolgens met hem in haar eigen huis de liefde te bedrijven. Na de 'daad' blijft de jongeman haar kussen (medium-shot). Ze zegt tegen hem dat ze niet van naspel houdt en meer van echte mannen houdt die meteen in slaap vallen, net als leeuwen…

In het algemeen kun je stellen dat in Hemel de manier van filmen, de keuze van de shots en het ritme ervan een extra laag geven aan de scènes waar de liefde in bedreven wordt. Aan de ene kant zijn het expliciete seks scènes aan de andere kant  geven deze het ware gevoel van Hemel weer. Eenzaamheid en het verlangen naar intimiteit houvast en liefde.

Hemel is in de eerste plaats een karakterstudie van het hoofdpersonage zelf. Verder zitten er veel fraaie beelden in, bijvoorbeeld wanneer Hemel op weg is naar Spanje met de auto en in de achterbak de kijker frontaal aankijkt. Voor Gijs is Hemel zijn alles, hij heeft Hemel alleen opgevoed daar haar moeder jong is gestorven.

Hemel heeft ook een ander algemeen thema, de vader dochter relatie, het onontkoombare moment dat je je dochter moet loslaten en naar andere mannen moet laten gaan. De relatie tussen Hemel en Gijs is echter niet algemeen maar bijzonder samen vormen ze een hechte eenheid, soms zelfs te hecht. Wat te denken van de scène waarin ze uit bad stapt en haar vader - in kostuum gekleed -  omhelst. Er zijn ook andere scènes die ongeloofwaardig of vreemd of bizar overkomen.

In Hemel is een episode die de naam draagt Het huis waar God woont. Eerst zie je hoe Hemel onderhevig is aan S.M. daarna bezoekt ze een verjaardagfeest van haar stiefbroer die net als zijn vriendin strenggelovig is. Hemel provoceert deze vriendin aan alle kanten op seksueel gebied, omdat beiden wegens hun geloof geen seks voor het huwelijk mogen hebben. Dit maakt het wel moeilijk om met Hemel mee te voelen.

Opmerkelijk is verder nog de verhaalstructuur van Hemel het geen verhaal met een begin, midden en eind. Het is een bijna realtime verteld verhaal dat een jaar uit het leven van het hoofd personage bestrijkt. Het is duidelijk een verhaal dat zich in het nu afspeelt.  Aan het script zelf is nog wel wat aan te merken, maar vooral het beeldend vermogen van Sacha Polak valt op en dat belooft wat voor de toekomst zeker in aanmerking genomen dat Hemel haar speelfilm debuut is.

Hemel met o.a. Hannah
Hoekstra en Hans Dagelet en Rifka Lodeizen Regie Sacha Polak, 
Script Helena van
der Meulen
Distributie Cinéart
Release 29 maart 2012


 


Matthijs Bueno de MesquitaKijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Opnieuw IFFF, 2014
  • Goedkoop sentiment in ‘Heaven is for real’
  • Nebraska
  • Like father, like son
  • La Grande Bellezza verlangen naar vervlogen tijden

    Alle artikelen