// Kolom links
 

 
Boekrecensies

Recensies over actuele boeken bijvoorbeeld over recepten, huismannen, taakverdeling, emancipatie en alles daaromheen.


De 9 kamers van geluk om innerlijk op te ruimen

De 9 kamers van geluk – je emotionele rommel opruimen
en genieten van geluksmomenten in je leven.

Lucy Danziger is hoofdredacteur van het tijdschrift Self. Catherine Birndorf is psychiater en schrijft columns voor Self. Beiden wonen in New York. Samen hebben zij dit boek geschreven over waarom we ons door de kleine dingen op de kop laten zitten en conflicten liever internaliseren dan
ze op een gezonde manier aan te pakken.  Ondanks alle ingrediënten voor een gelukkig leven, blijft er iets knagen. Er lijkt altijd wel iets waar je ontevreden over bent. Die onvrede blijft sudderen en maakt het moeilijk te genieten van wat er wel goed gaat. Met dit boek willen zij andere vrouwen helpen om hun manier van denken te veranderen.

Dit doen zij aan de hand van een metafoor. Het idee is om je leven te zien als een huis waarvan elke kamer, 9 stuks, correspondeert met een emotioneel gebied van je leven. Je tekent je huis met bijvoorbeeld de volgende indeling:
- De slaapkamer: waar je intimiteit onderzoekt; seks, liefde, verlangens: je verbondenheid met je partner of zoektocht naar een levenspartner.
- De badkamer: waar je geconfronteerd wordt met zaken als gezondheid, welzijn, ijdelheid, lichaamsbeeld, gewicht en ouderdom.
- De woonkamer: waar je omgaat met de mensen die het dichtst bij je staan, zoals je ouders, broers en zussen en andere naasten.
- De kelder: ligt vol met jeugdherinneringen aan je opvoeding, je schooljaren, en alle gedenkwaardige ervaringen die je leven hebben gevormd.
- De zitkamer: waar sociale banden worden gesmeed: hier hebben we te maken met vriendschappen, buren en allerlei vergelijkingen met soortgenoten, zoals jaloezie.
- De keuken: gaat over emotionele voeding en onderhoud, soms zelfs over voedsel. Je bespreekt er wie wat doet en hoe de taken verdeeld worden, aan de multifunctionele keukentafel. - De kinderkamer: gaat over ouderschap maar ook over de vraag of je kinderen wilt of niet.
- De studeerkamer: dat is je baan, carrière en ander werk van betekenis. Het is ook waar je worstelt met geld en financiële zekerheid. De zolder: in deze ruimte vind je emotionele erfstukken: verwachtingen van je voorouders, waar je vandaan komt en waar zij willen dat je naartoe gaat.
En om het huis helemaal compleet te maken, kun je er ook een Tiende Kamer aan toevoegen.
- De uitbouw: waar je naartoe gaat om even weg te zijn, te denken, te dromen, te vergeten, niets te doen of te genieten van het alleen-zijn.

Maar destructief gedrag als bezig zijn met alcohol, chocola of drugs is daar uit den boze! Deze Tiende Kamer kan overigens ook een activiteit zijn in plaats van een ruimte. Denk hierbij aan wandelen, hardlopen, mediteren, koken of lezen. Dan nog een heel belangrijk punt: om gelukkig te zijn hoef je niet alle negen de kamers opgeruimd te hebben. Bij niemand zijn ooit alle kamers tegelijk opgeruimd en daar moet je vrede mee hebben.

Om nu je rommelige kamers op te kunnen ruimen, moet je in de eerste plaats leren zien wat de gedragspatronen zijn die je problemen en de rommel in je kamers veroorzaken. Deze patronen zijn vaak afweermechanismen die we gebruiken om onszelf te beschermen tegen emotionele pijn. Deze patronen, sleutelprocessen genoemd, staan weergegeven in een tabel die je kunt raadplegen wanneer je een probleem hebt. In de tabel staan ook wijsheden, zgn. ‘parels’,die samenhangen met elk sleutelproces. Een voorbeeld van een sleutelproces is bijvoorbeeld ‘afdekken’. Hierbij laat je jeugdherinneringen steeds afspelen als een film waardoor je gebeurtenissen van vandaag door dit vroege geheugen blijven zien.

De parel van wijsheid hierbij is 'je kunt niet in het verleden leven. Het gebeurt nu.’ Bij een probleem of conflict pas je het opruimscenario toe: wijs eerst het probleem aan, zoek uit wat de bron van de rotzooi is, besluit of je in de goede kamer bent, zoek het sleutelproces om de kamer op te ruimen en verdien tot slot de parel van wijsheid. Met het volgen van deze stappen loop je door alle kamers van je huis om je problemen aan te pakken en dus je kamers op te ruimen.

Deze kamers worden in hoofdstuk 6 t/m 15 stuk voor stuk beschreven door middel van praktijkervaringen van vrouwen verkregen door het interviewen van honderden vrouwen in een periode van twee jaar. Al die ervaringen zijn voor de meeste vrouwen (in meerdere of mindere mate) herkenbaar. Elk omschreven ervaring over familie, werk, zelfbeeld, herinneringen, vriendschap en dergelijke wordt vervolgens benaderd via het opruimscenario. Op deze manier kun je zelf je hele emotionele huis aanpakken.

Het is alleen niet te hopen dat je in alle 9 kamers een puinhoop aantreft en grondig moet renoveren. Dan red je het waarschijnlijk niet alleen met dit boek, een hulpverlener raadplegen lijkt mij dan verstandiger. Maar mocht je in een aantal kamers kunnen volstaan met wat opruimen, schoonmaken en een nieuw fris behangetje, dan kun je dit boek prima toevoegen aan je schoonmaakattributen.

De 9 kamers van geluk
Je emotionele rommel opruimen en genieten van geluksmomenten in je leven
Lucy Danziger & Catherine Birndorf
Uitgeverij: Scriptum
ISBN 978 90 5594 786 7


 


Nanon Zillig


 Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Tips voor samengestelde gezinnen
  • Filmjaarboek 2014
  • Tem je geest
  • Het hele brein het hele kind
  • Schrijnende vaderverhalen in 'De afwezige vader bestaat niet'

    Alle artikelen