// Kolom links
 

 
Filmrecensies

We mogen trots zijn op onze Filmrecensierubriek. Bijna elke week bespreken we films die gaan over vader en kind relaties, man en vrouw relaties, familiefilms, animatiefilms en nog veel meer.


Les Beaux jours kleine Franse film

Grijze mistflarden, krijsende zeemeeuwen, zee en strand. Een
kuststadje, het is de couleur locale van ‘Les Beaux jours’. De toon en de sfeertekening staat. Caroline (Fanny Ardant) heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ze is nog steeds een charmante verschijning. Nu heeft ze na een drukke tandartsenpraktijk opeens tijd te over. Dit filmverhaal is een karakterstudie van het ouder worden en de problematiek die zich daarbij voordoet.

Fanny Ardant zet Caroline neer als ongenaakbare vrouw. Zij is een van Frankrijk's topactrices en dat valt vooral op bij haar stille spel. De sfeer van 'Les Beaux Jours’ wordt in het algemeen gekenmerkt niet zo zeer door de dialogen dan wel door lichaamstaal en gezichtsexpressie. Het verhaal draait om Caroline en begint met een aantal bezoeken van haar aan de seniorenclub. Bij de diverse activiteiten kan ze haar draai niet vinden.
Maar dan gaat ze computerles volgen en valt als een blok voor de leraar die met gemak haar zoon kon zijn. De liefde is wederzijds en een spannende affaire begint.

In het algemeen is er gekozen voor een frisse blik op de
problematiek van het ouder worden en specifiek de fase van het leven van Caroline. Aan de ene kant mondt deze uit in een afstandelijk en emotieloos geheel. Aan de andere kant wordt met subtiele middelen Caroline's karakter vormgegeven. Niet alleen Fanny Ardant speelt subliem en subtiel, de hele cast vormt een sterk geheel. Door Franse films te bekijken kan men zijn blik verbreden omdat deze meestal een totaal andere invalshoek hebben en zeker een andere sfeer uitademen.
Alleen al in vergelijking met de gemiddelde Hollywoodfilm valt een groot verschil te ontwaren.

Het enige moment dat Caroline wat van haar ongenaakbaarheid verliest is in de scène op het vliegveld. Zij neemt met enkele woorden en vochtige ogen afscheid van haar minnaar. Weer is het voornamelijk haar expressie wat deze scène zo
sterk maakt. Dit was een mooi slotakkoord geweest voor 'Les Beaux Jours' maar er komt helaas nog een epiloog die het totaal verzwakt.

Les Beaux Jours
Regie:  Marion Vernoux
Scenario:  Fanny Chasnel (boek)
Cast:  Fanny Ardant, Laurent Lafitte e.a),
Marion Vernoux en Marc Syrigas.
Distributie: Cinemien
Kijkwijzer: sterke taal en alle leeftijden

Matthijs Bueno de Mesquita


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Opnieuw IFFF, 2014
  • Goedkoop sentiment in ‘Heaven is for real’
  • Nebraska
  • Like father, like son
  • La Grande Bellezza verlangen naar vervlogen tijden

    Alle artikelen