// Kolom links
 

 
Wij waren bij

Huismannen.nl wordt menigmaal uitgenodigd door televisie- en radioprogramma's om mee te praten over zorg en huishouden. Maar dat doen we ook op conferenties, tijdens debatten, maar ook als expert in klankbordgroepen. Hier een keuze waar we aan meegewerkt hebben.


Ode aan Vaderschap

Voor veel vaders, zeker met jonge kinderen, is Vaderdag: ontbijt op bed, een eigen knutselding en wat extra aandacht van de familie. Een dag ter vermaak. Huismannen.nl wilde deze dag een zinvolle invulling geven en toog op 16 juni naar de bijeenkomst ‘Festival Kunst van het Vieren: Ode aan het Vaderschap’ in de Mozes- en Aaronkerk in Amsterdam.

Onze interesse werd met name gewekt door een lezing van Jens
van Tricht (expert op het gebied van vader-zoon-relaties en het zogenaamde mannenwerk) en de interviews van vaders door Tv-presentator en journalist Frénk van der Linden. Er waren maar weinig mensen op komen dagen voor deze bijeenkomst. Farida Farhadpour,directeur van de Mozes- en Aaronkerk leidde de dag in en wilde graag weten of er vaders in de
kerk waren. Ze moesten staan en werden geïnterviewd over vaderschap. Een actieve deelname leek vereist terwijl dat volgens mij niet de bedoeling was.

Jens van Tricht sprak over zijn vader terwijl het onderwerp er vlak naast zat. Het duo was een week naar Barcelona geweest en van Tricht hoopte op verdieping van hun vader-zoon relatie. Immers: ieder kind wil eigenlijk het liefste horen dat zijn vader van hem houdt. Het geheel was heel persoonlijk en een beetje ongemakkelijk. Frénk van der Linden deed er een schepje bovenop en gaf ons te kennen dat de relatie met zijn eigen vader helemaal niet close was. Zijn ouders zijn gescheiden en leven al 40 jaar in onmin. Wilden wij dat allemaal weten?

Even later vertelde Van Tricht met zeer sprekende tekeningen en interessante uitleg over de verschillen tussen man-zijn en vrouw-zijn. Hij verbond daar de conclusie aan dat het veel prettiger zou zijn als er geen verschillen heersen omdat mannen en vrouwen eenvoudigweg gelijkwaardig zijn.
Kijk hier zijn lezing terug.

Tijdens de bijeenkomst was er tot tweemaal toe een muzikaal intermezzo van zanger Daan Hoffman. Een innemende zanger die meegedaan heeft aan de tv-competitie ‘Beste singer-songwriter’. Hij zong onder meer liederen van Jacques Brel. Beetje passé vond ik dit wel; bovendien is Brel nu niet bepaald het prototype zorgende vader, eerder de afwezige vader.

Farida Farhadpour hield zelf ook een lezing en vertelde ons dat het idee achter masculiniteit en feminiteit voortgekomen is uit de Verlichting.
Heel erg interessant was het niet en volgens mij hoort dit soort theses meer thuis in de collegezalen. Van der Linden interviewde vaders die meegedaan hadden aan de korte filmserie ‘Why I love you’,een serie over vaders met verschillende culturele achtergronden en hun volwassen kinderen,over de invulling van hun vaderrol. Slinks vroeg hij aan één van de vaders hoe hij zichzelf zag als vader en aan zijn kinderen vroeg hij vervolgens hun vader te beoordelen door middel van cijfers. De vader in kwestie kreeg achten en negens. Publiekelijk je vader een onvoldoende geven
dat doe je niet.

 




Rudolf



Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Women inc. Festival 2013 en de Huishoudbeurs
  • Seminarie: Mannen en vrouwen in de reclame
  • Conferentie Over Vaders gesproken
  • In debat met Heleen Mees

    Alle artikelen