// Kolom links
 

 
Filmrecensies

We mogen trots zijn op onze Filmrecensierubriek. Bijna elke week bespreken we films die gaan over vader en kind relaties, man en vrouw relaties, familiefilms, animatiefilms en nog veel meer.


Gilberto Gil is het middelpunt in Viramundo

Viramundo is een documentaire over en met Gilberto Gil, een belangrijke Braziliaanse componist, zanger, muzikant in de herfst van zijn leven. Iemand die ook nog belangrijke culturele politieke veranderingen van BraziliŽ teweeg heeft gebracht. Zijn opdracht is de kracht te promoten van de culturele verschillen in een geglobaliseerde wereld. Hoop, uitwisseling, de universele taal van muziek en verbondenheid is zijn streven.

Met behulp van moderne communicatiemiddelen als Skype, Facebook en Google worden grenzen steeds meer mondiaal ontsloten. Volgens Gilbert Gil is het van belang dat de nieuwe technologie een middel van bevrijding blijft. Omdat de traditionele en economische krachten de macht hierover in handen willen houden. Het is een botsing van belangen.

De camera in de documentaire Viramundo volgt Gilberto op de voet op zijn verschillende reizen en de filmstijl is niet opzienbarend maar eerder registrerend. Gilberto is het middelpunt en de filmstijl is hier onderhevig aan. Gilberto reist af naar Zuid-Afrika en AustraliŽ naar de oorspronkelijke bewoners de Aboriginals. In deze ex-gekoloniseerde landen onderzoekt hij in hoeverre het Braziliaans model van toepassing is.

Dit model houdt in zoveel mogelijk gelijke kansen voor iedereen in de samenleving en algehele toegang tot de nieuwste technologieŽn. Het is heel moeilijk een portret te maken van iemand van begin zeventig wanneer men heel weinig informatie over zijn zeer actieve politieke en muzikale leven te tonen.

Viramudo zakt in bij de diverse ontmoetingen die Gilberto heeft, maar wanneer hijzelf musiceert spatten de vonken er vanaf en zie je pas goed wat voor een levendige en charismatische man het is. Het is een gemiste kans dat zijn boeiende kleurrijke volledige leven niet in totaal perspectief belicht wordt.

Viramundo een film van Pierre-Yves Borgeaud
Release 22 augustus 2013 
95 minuten
Dreampixies, Urban Distribution, Urban Factory

Matthijs Bueno de Mesquita

 Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Opnieuw IFFF, 2014
  • Goedkoop sentiment in ĎHeaven is for realí
  • Nebraska
  • Like father, like son
  • La Grande Bellezza verlangen naar vervlogen tijden

    Alle artikelen