// Kolom links
 

 
Cultuur

Naast grappen en tekeningen ook rare dingen van het internet en uit kranten en tijdschriften. Ook krijgen we regelmatig dingen opgestuurd of maken we zelf iets mee wat te gek voor woorden is. Verbazing en verwondering over wat wij lezen en horen en meemaken. Kijk, lees en verbaas.


John Fullbright ‘rough and ready’ met ‘spooky stuff’
3 oktober 2013

Dinsdagavond 1 oktober gaven Amy Speace en John Fullbright een dubbelconcert in Merleyn, Nijmegen. Mooie muzikale avond. Amy Speace heeft de grootste staat van dienst van deze twee. Haar eerste album ‘Edith O’ dateert uit 1998, haar zesde en meest recente ‘How to sleep in a stormy boat’ verscheen dit jaar. Fullbright is afgelopen jaar volop in de schijnwerpers komen te staan, met zijn eerste studio-album.

Amy Speace zorgde voor een adequate opening, met haar liedjes in het genre van singer-songwriter/folk/Americana. De eerste paar liedjes gebruikte ze haar akoestische gitaar als slaggitaar, daarmee haar fraaie stem eenvoudig maar doeltreffend ondersteunend. Zodra ze de gitaar gebruikt om de melodielijnen in haar muziek te versterken,wordt haar muziek interessanter. Het hoogtepunt van haar optreden is het lied ‘The sea and the shore’, in duet met John Full bright. Beider stemmen versmelten op prachtige wijze. Beluister dit lied op YouTube.

De nog pas 25-jarige John Fullbright blies de meeste aanwezigen in Merleyn volledig uit de sokken. Deze uit Oklahoma afkomstige zanger en muzikant is ongenadig aan het doorbreken. Zijn eerste studioalbum ‘From the ground up’, dat vorig jaar uitkwam, heeft hem een Grammy nominatie opgeleverd in de categorie Americana. Drie jaar daarvoor bracht ‘Live at the blue door’ hem nog geen ‘fame and fortune’.Dat ziet er nu gans anders uit.

Wat maakt van Fullbright een act die zo tot de verbeelding spreekt? Zijn stem is krachtig,zijn spel op elektrische piano en akoestische gitaar is doeltreffrend, zijn attitude van wereldwijze en cultuurpessimistische ‘angry young man’ is oprecht en invoelbaar. Deze ruwe diamante leidt ons op overtuigende wijze naar uiteenlopende niches van zijn muzikale pallet. Dat gaat van bluesy muziek naar innemende singer-songwriter liederen. Billy Joel,Elton John, Tom Waits en Randy Newman zijn daarbij zijn referenties. Laatstgenoemde artiest wordt door Fullbright als rolmodel naar voren geschoven.

Op het moment dat zijn stugheid de bezoekers van Merleyn hem ietwat minder sympathiek doet overkomen, doorbreekt hij dit door een oprechte dank uit te laten gaan naar de facilitaire medewerkers van Merleyn, alsmede naar de mensen die de moeite hebben genomen om hem deze avond te komen aanschouwen.

De teksten van zijn liedjes zijn op één uitzondering na tamelijk zwartgallig. De minderheid vormen liefdesliedjes, waarin de ik-persoon zijn beklag doet nadat hij door zijn wederhelft is verlaten. Fullbright lijkt het niet makkelijk te hebben in zijn leven en weet hier op overtuigende wijze verslag van af te leggen.

Fullbright neemt de gelegenheid te baat om zijn publiek enkele nieuwe liederen voor te schotelen, die zo sterk zijn dat het doet uitkijken naar na zijn volgende album, dat na deze tournee zal worden opgenomen.

De enige twijfel die resteert is of hij misschien te breed inzet met zijn uiteenlopende muziekstijlen. De tijd zal leren of hij meer zal gaan focussen en of dit afbreuk zal doen aan zijn kracht. Ik ben reuze benieuwd hoe deze ruwe diamant zich verder zal ontwikkelen. In de gaten houden, die man!

Peter Broeders


Foto: Vincent Moll


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Melanie Dekker innemend, maar onvoldoende eigen stemgeluid
  • Het Nationale Lezersonderzoek zoekt mannen
  • TalhotBlond en pokeren
  • Ontspanning is voor iedereen nodig!
  • Great Lake Swimmers verdeeld genoegen in Roepaen

    Alle artikelen