// Kolom links
 

 
Filmrecensies

We mogen trots zijn op onze Filmrecensierubriek. Bijna elke week bespreken we films die gaan over vader en kind relaties, man en vrouw relaties, familiefilms, animatiefilms en nog veel meer.


Two Mothers doen het met elkaars zonen

‘Two Mothers’ is een damesroman. Regisseur Anne Fontaine
gebruikte een kort verhaal van Doris Lessing. We krijgen het liefdesleven voorgeschoteld van twee hartsvriendinnen Lil (Naomi Watts) en Roz (Robin Wright) die het met elkaars zonen doen.

De tijd in ‘Two Mothers’ speelt een belangrijke rol: je springt snel door het verhaal heen. Bovendien is de tijd als een soort extra personage dat dealt met leeftijdsethiek. Want mag je als vrouw een relatie aangaan met een man die net zo oud is als je zoon? Freudiaans bekeken heeft de verhoudingen iets incestueus. In ieder geval iets lesbo-erotisch. Je deelt als vriendinnen alles met elkaar behalve seks, want dat krijg je via elkaars zonen.

Al sinds hun vroege jeugd wonen de vriendinnen vlak bij elkaar in strandwoningen aan Australische kust. In snelle mooie en grappige filmische tijdssprongen zie je de zonen van Lil en Roz groot worden. Ian (Xavier Samuel) is de zoon van Lil en Tom (James Frecheville) is de zoon van Roz. Hun vaders weet regisseur Fontaine handig buitenspel te zetten teneinde een vierspan en spanning te creëren. Roz haar man rijdt zich dood en Lils echtgenoot gaat voor zijn werk ergens anders wonen.

Dan dringt opeens Ian zich op aan Roz. Wat begint als een eenmalige onenightstand groeit uit tot een affaire. Tom legt het uit wraak aan met Lil. Niettemin worden de wederzijdse liefdes vriendschappelijk geaccepteerd. Maar zulke relaties bieden geen garantie voor een gelukkige toekomst.

Ook al worden de twee moeders niet zichtbaar ouder, hun zonen krijgen een vriendin en stichten een gezin. Zelfs de ex-man van Lil heeft opeens een ander gezin. Regisseur Anne Fontaine stapt hier te snel door het verhaal heen, om maar snel tot het dramatische hoogtepunt te komen: weten de vrouwen van Ian en Tom hoe het zit met hun schoonmoeders?

De uiteindelijke situatie lijkt een goede oplossing te zijn voor beiden. ‘Two Mothers’ is met zijn broeierige strandsfeer een meekijkverhaal. Je ziet niet ongeloofwaardig acteerwerk maar ergens blijft de inleving weg. De vraag dringt zich op: Wat voor consequenties krijg je als je een film maakt met twee vaders die verliefd worden op elkaars dochters?

Two Mothers
Scenario: Christopher Hampton, Doris Lessing (boek)
Regie: Anne Fontaine
Cast: Naomi Watts, Robin Wright, Xavier Samuel, James Frecheville e.a.
Distributie: Filmfreaks, 2013
Kijkwijzer: ouder dan 12 jaar, seks en schelden

 Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Opnieuw IFFF, 2014
  • Goedkoop sentiment in ‘Heaven is for real’
  • Nebraska
  • Like father, like son
  • La Grande Bellezza verlangen naar vervlogen tijden

    Alle artikelen