// Kolom links
 

 
Filmrecensies

We mogen trots zijn op onze Filmrecensierubriek. Bijna elke week bespreken we films die gaan over vader en kind relaties, man en vrouw relaties, familiefilms, animatiefilms en nog veel meer.


Hava Nagila Hava zoektocht roots

Hava Nagila (The Movie) is een zoektocht naar de ziel van het lied 'Hava Nagila Hava'. Het beslaat een belangrijke periode uit de geschiedenis vol met hoop en waarden voor de toekomst. Bijna voortdurend is er sprake van een voice-over die niet alleen commentaar geeft in deze film maar ook vragen stelt, afgewisseld met diverse interviews.

Hava Nagila begint in de Oekrane, waar de reis van de oorsprong van het lied begint. Bijna niemand in het kleine dorpje Sadagora kent Hava Nagila Hava nog. Ook daar en in heel Oost-Europa was er sprake van een grote Joodse gemeenschap. In het dorpje is nog wel een rune van een synagoge. Toevallig is er net een rabbijn een directe verwant van een hele bekende rabbi uit het midden van de 19e eeuw (Israel Friedman) aanwezig om Amerikaanse toeristen een rondleiding te geven en een toelichting over deze synagoge.

Er zijn twee verschillende families die claimen wie de tekst van 'Hava Nagila Hava' op muziek zou hebben gezet. En uit het voormalige Palestina, het huidige Isral en n uit de huidige Verenigde Staten. Beide erfgenamen van de compositie zijn even trots, maar tegenwoordig behoren de rechten toe aan de familie uit Amerika. Het lied is eigenlijk een geschiedenis van 150 jaar Joodse muziek. Het is een doorgang tot het Joodse verleden. De chassidische Joden uit Oost-Europa schreven er in het verleden buitengewone magische krachten aan toe.

Tijdens het begin van de staat Israll was het een zionistisch liedje. Het verbindt de oude Joodse cultuur met de pioniers van Israel. Na de tweede wereldoorlog emigreerden er ook veel Joden naar de Verenigde Staten. Zij gingen vooral in de Amerikaanse voorsteden wonen. Als reactie op de Holocaust golden drie gouden regels: Wees vrolijk, bouw een hele grote synagoge en als laatste geef een groot feest. De barmitswa werd mettertijd even groot als een bruiloft. Bij beide feesten werd 'Hava Nagila Hava' ten gehore gebracht. Het werd een populair lied.

Toen de zanger Harry Belafonte een ware ambassadeur voor 'Hava Nagia Hava' werd groeide de populariteit tot ongekende hoogten. Er was sprake van een domino effect. Iedereen wilde het zingen en opnemen en het verwerd met tijd en wijle in kitscherige varianten.Natuurlijk zijn er ook tegenbewegingen. Zoals de Amerikaans Joodse musici die Klezmer spelen. Ook hun roots lagen in Oost-Europa oorspronkelijk uit de Oekrane.

Maar is er ergens nog iemand die met ware ziel het lied vertolkt? Het antwoord op deze vraag ligt besloten in wat bijna het einde van 'Hava Nagila' is.

Hava Nagila (The Movie) laat de vele interpretaties en kruisbestuivingen zien en veel verschillende mensen komen aan het woord. Zonder humor en zelfspot te schuwen. Het is een geestige gevarieerde documentaire geworden.


Regie: Roberta Grossman,
Script: Sophie Sartain
Distributie: Artifilm


Matthijs Bueno de MesquitaKijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Opnieuw IFFF, 2014
  • Goedkoop sentiment in Heaven is for real
  • Nebraska
  • Like father, like son
  • La Grande Bellezza verlangen naar vervlogen tijden

    Alle artikelen