// Kolom links
 

 
Opvoeden

De rubriek Opvoeden staat vol met artikelen hoe kinderen opgevoed moeten worden, over hun internet- en televisiegebruik, over seksuele voorlichting, maar ook artikelen hoe vaders tegen opvoeding aankijken.


Speelgoed uitzoeken voor je kind. Cadeaustress?
22 oktober 2013

Het is alweer half oktober, de pepernoten liggen al een dikke maand in de winkel en de meeste ouders beginnen al heftig te zweten bij de gedachte aan december. Want wat moeten we onze kinderen dit jaar nou weer geven, wat volgend jaar voor hen én voor ons ook
nog leuk is?

Een geschikt cadeau vinden voor jonge kinderen is lastig, omdat ze zo snel groeien en razendsnel nieuwe dingen leren. Wat voor een kindje van 12 maanden perfect is, blijkt zes maanden later eigenlijk alweer minder geschikt. Bovendien hangt het natuurlijk ook van het kind zelf af – ze hebben allemaal zo hun eigen interesses en voorkeuren, ongeacht geslacht of leeftijd. Het "auto's voor jongens en poppen voor meisjes"-idee is inmiddels ook al een beetje achterhaald.

6 tot 12 maanden

Voor baby's van 6 tot 12 maanden oud kun je op zoek gaan naar speelgoed dat je kindje uitdaagt om te kruipen en langzaam zijn of haar eerste stapjes te zetten. Hierbij kun je denken aan een duwkar, of ander bewegend speelgoed. Ook voelboekjes en stoffen blokken zijn voor deze leeftijd erg geschikt. Wel letten op mogelijke scherpe randjes en kleine onderdelen natuurlijk – Sinterklaas- of Kerstavond op de Spoedeisende Hulp doorbrengen is ook niet echt ideaal. Muziekinstrumentjes zoals trommels of een xylofoon zijn voor de musicus in wording ook een leuk cadeau. Voor de ouders soms misschien minder aangenaam.

1 tot 2 jaar

Als je een bad hebt, zijn badspeeltjes voor je dreumes natuurlijk een goede zet. Niet zo erg geschikt voor in bad, maar wel voor in bed zijn knuffels en kroellapjes om lekker tegenaan te kruipen of mee te knuffelen na een lange dag. Is je kindje een knutselaar, dan kun je voorzichtig een beginnetje maken met wat klei of waskrijt. Wel even bij blijven natuurlijk! Hoezeer ze ook hun best doen om Play-Doh er zo smakelijk mogelijk uit te laten zien, is en blijft het toch echt niet eetbaar.

2 tot 4 jaar

Peuters vinden het erg leuk om dingen te sorteren en op volgorde te zetten. Een sorteerplankje of zelfs de boerderijdieren van een andere speelset kunnen hier prima toe dienen.Voor de wat oudere peuters is een kleine puzzel van ongeveer 10 stukjes al best geschikt. Creatieve kinderen kun je blij maken met waskrijtjes en vingerverf. Verder is alles wat papa en mama doen natuurlijk reuze interessant – met een eenvoudige stofdoekje kunnen ze al urenlang zoet zijn. Of je huis ervan opknapt is, is iets anders. Kinderen tussen de 2 en 4 jaar beginnen ook langzaam wat vaker met andere kinderen te spelen. Het kan dus leuk zijn om wat speelgoed aan te schaffen waar je kindje met een vriendje, broertje of zusje mee kan spelen. Zo leert je kleintje ook delen, terwijl hij ondertussen een beetje sociale kennis opdoet.

Veel van dit soort cadeautjes zijn gelukkig, voor alle drukke ouders en hulp-Sinterklazen, ook op internet verkrijgbaar...


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Je eigen, unieke vaderrol
  • Ouders kennen risico drinkende puber niet
  • Rauwe moeder?
  • Mieke van Stigt: De verjuffing van het onderwijs en het jongensprobleem
  • Alles voor je kind op babypark.nl

    Alle artikelen