// Kolom links
 

 
Filmrecensies

We mogen trots zijn op onze Filmrecensierubriek. Bijna elke week bespreken we films die gaan over vader en kind relaties, man en vrouw relaties, familiefilms, animatiefilms en nog veel meer.


La Grande Bellezza verlangen naar vervlogen tijden

'La Grande Belleza'(regie Paolo Sorrentino) is een eerbetoon aan de Italiaanse filmregisseur Fellini met zijn film 'La Dolce Vita'. Ook hier draait het om een vertelling over een society journalist te Rome. Het is een associatieve beeldenstroom die je van de ene scène naar de andere voert. Wat opvalt, is dat er veel volkomen symmetrische shots in voorkomen. De beelden zijn op zich indrukwekkend qua kleurenpalet. De begeleidende muziek is een apart verhaal,van sacraal tot modern.

'La Grande Bellezza' speelt zich enkel af in Rome. Rome vormt niet alleen een decor maar valt meer te zien als personage. Decadentie en antieke schoonheid wisselen elkaar af. 'La Grande Belleza' begint met een citaat van de bekende
schrijver Celine ('Reis naar het einde van de nacht') dat de toon meteen zet. De leegheid en zinloosheid van het bestaan vormen het leidmotief voor 'La Grande Bellazza'.

De hoofdfiguur is Jep (Toni Servillo) journalist bij een bekend Italiaans blad. Hij wordt vijfenzestig en dat leidt tot een uitbundig decadent feest. Vanaf het begin is duidelijk dat Jep ongelukkig is. Ooit schreef hij een bestseller maar dat is lang geleden. Hij mijmert over zijn jeugdliefde terwijl hij aan de andere kant nog steeds een womanizer is. Maar wanneer hij het bed deelt met een vrouw is het zonder enkel gevoel.

Jep heeft een prachtig appartement en een groot terras met uitzicht op het Colosseum. Het is de plek waar ook zijn verjaardag zich afspeelt. Het is tevens de locatie voor samenkomsten met veel van zijn 'vrienden' die over alles praten. Jep staat immer in het middelpunt en is niet te beroerd om zo nu en dan iemand op zijn plaats te zetten, of liever gezegd een sneer te geven.

Het script van 'La Grande Bellezza' kent een ingewikkelde structuur en zo zijn de beelden ook opgebouwd. Al snel is er een voice-over die van Jep blijkt te zijn, die vertelt daar hij het middelpunt van de society wil worden. Maar dat niet alleen hij wil de macht hebben om feesten van deze groep
te laten mislukken.

Toni Servillo is al vaker te zien geweest in de films Paolo Sorrentino. Volgens Servillo hebben ze beiden een gevoel voor mysterie gemeen die ze tevens cultiveren. Het is dan ook geen toeval dat 'La Grande Bellazza' van begin tot
einde hiermee gekleurd is. In Jep zijn geval is het verlangen naar de vervlogen tijd van zijn eerste jeugdliefde en het schrijven ven een bestseller.

De plaats van handeling is alleen Rome net als in 'La Dolca Vita'. Echter er zijn verschillen zoals dat de hoofdrolspeler ouder is en het Rome moderner is, het meest nog qua feesten en de muziek uit deze tijd. Een mooi citaat van Jep tijdens een van die feesten is dat nergens zo de polonaises zo mooi zijn als in Rome als antwoord op de vraag wat hij van het feest vindt. Eigenlijk is het bij hem niet enkel melancholie maar ook de zoektocht naar ware gevoelens en een richting in zijn leven die hem parten spelen. Wat raakt hem nog werkelijk? En bij wie gaat hij antwoorden vinden op zijn prangende vragen? 'La Grande Belleza' biedt een unieke scala aan impressies op filosofisch, menselijk en filmisch gebied.

La Grande Belleza
Regie: Paolo Sorrentino. Scenario: Paolo Sorrentino en Umberto Contarello
Cast: Toni Servillo, Carlo Verdone, Abrina Ferilli e.a.
Komedie, drama
Kijkwijzer: 12 jaar en ouder, seks, drugs, schelden
Filmdistributie: Cinemien


 


Matthijs Bueno de MesquitaKijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Opnieuw IFFF, 2014
  • Goedkoop sentiment in ‘Heaven is for real’
  • Nebraska
  • Like father, like son
  • Hava Nagila Hava zoektocht roots

    Alle artikelen