// Kolom links
 

 
Huismannen weblog

Vanaf 2002 tot eind 2004 hield oprichter Marcel van Veelen een internetdagboek bij. Roel van der Wekken nam tot eind 2006 het stokje over. Beiden legden hun beslommeringen als huisman weer. Het uitgangspunt was om niet zozeer te beschrijven wat ze zoal deden, maar wat zij bij het huismanschap voelden.


Van Baukje naar Siemon

Nooit had ik gedacht dat ik ooit nog eens column over een wasmachine zou schrijven. De avonturen die wij de afgelopen weken mee hebben gemaakt wil ik u echter niet onthouden.

Al twintig jaar deed onze Bauknecht trouw zijn wekelijkse wasjes, maar de laatste tijd werd het gekreun vanaf de zolderverdieping steeds nadrukkelijker.
Voor de zekerheid gingen we toch maar op zoek naar een nieuwe wasmachine.

De Bauknecht was nog een soort van huwelijksgeschenk. Deze wasmachine hadden wij cadeau gekregen van mijn schoonouders toen wij twintig jaar geleden samen gingen wonen. Al die tijd heeft Baukje haar werk trouw gedaan.

We gingen op zoek naar een opvolger. Een grotere wastrommel leek ons wel prettig. Verder zaten er allemaal andere nieuwe liflafjes op, zoals een beladingssensor. Ideaal voor mijn vrouw die nogal eens de neiging had om de wasmachine tot kreunens toe vol te stouwen. En verder een rijke schakering aan wasprogramma’s. Zo sta je menigmaal vertwijfeld voor de wasmachine te zoeken naar het juiste programma.

Na uitvoerig speurwerk had mijn vrouw een keuze gemaakt. De wasmachine van onze keuze was het goedkoopst op een Belgische website. Dat betekent voor ons: geen Nederlandse, maar een Belgische uitvoering. In mijn naïviteit had ik nog verwacht Vlaams-Nederlandse displayteksten te mogen bewonderen, maar dat bleek helaas niet het geval.

Eén nadeeltje: de wasmachine werd tot aan de eerste drempel bezorgd. En hij moest naar zolder. In onze grenzeloze naïviteit hadden wij bedacht dat we hem zelf wel even naar boven konden sjouwen. Een speciale zeswielige steekkar had ik al geregeld. ’s Avonds gingen vrouwlief en ik vol goede moed aan de slag. Die goede moed was overigens al lichtelijk gezonken toen dat grote apparaat in vol ornaat in onze woonkamer stond te glimmen.

Binnen een kwartier waren we klaar. Met onze eerste poging wel te verstaan. Vloekend, tierend, zwetend en hijgend probeerden we alle tiltips van internet in de praktijk te brengen. Maar de praktijk bleek een stuk weerbarstiger. En zo dropen we af richting woonkamer. Vrouwlief hing met een spit op de bank en ik zat met een gekrengd ego achter de computer.

Uiteindelijk hebben we een verhuisbedrijf laten komen om de wasmachine naar zolder te laten sjouwen. Die jongens deden dat met de blote hand en hadden dat binnen een halfuur voor elkaar.

Na twintig jaar een nieuwe wasmachine kopen is alsof je een sprong in de tijd maakt. Natuurlijk is onze gezinssituatie ook veranderd. Inmiddels hebben we een vijfpersoons huishouden. Met de wastrommel van vijf kilo kregen we de was niet bij gewerkt. De Mount Everest aan vuile was op onze zolder kregen we nauwelijks bij gewerkt. Met onze trommel van negen kilo zijn we met twee keer draaien in het weekend klaar en kunnen we de vloer weer zien liggen.

Stil is hij ook nog. Als hij op 1600 toeren staat te beuken hoor je nauwelijks iets. Er is maar één nadeel aan zo’n nieuwe wasmachine: ik moet harder doorstrijken om bij te blijven.

Guus Reichgelt

bieploch.blogspot.nl/


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Brugsmurf
  • Avonturen op de kamping
  • Groep achters huilen niet
  • Zelf een kast bouwen
  • Hoe maak je samen een spreekbeurt

    Alle artikelen