// Kolom links
 

 
Boekrecensies

Recensies over actuele boeken bijvoorbeeld over recepten, huismannen, taakverdeling, emancipatie en alles daaromheen.


Tem je geest

De Amerikaanse comédienne en televisieprogrammamaakster Ruby
Wax besloot haar tv-carrière op een laag pitje te zetten. Ze leed aan ernstige depressies. Jarenlang was ze al in therapie en schreef daarover: ‘Op het moment dat ik de straat uit was, was ik al vergeten wat de therapeut had gezegd.’’ Ze ontdekte Mindfulness (MFN), een aandachtstraining die door veel psychotherapeuten wordt gebruikt ter bestrijding van piekeren, depressie en burn-out. Wax behaalde in 2013 een Master in Mindfulness based cognitive therapy aan de Universiteit van Oxford in Engeland. Over MFN, haar ervaringen met depressief zijn en haar angsten schreef ze het ontwapende boek ‘Tem je
geest'.

MFN heeft zijn basis in het Boeddhisme. Ene Dr. Jon Kabat Zinn, psychotherapeut,haalde het uit zijn Boeddhistische context en maakte er een aandachtstraining van. Het principe is dat je je geest zelf kunt regelen. Heb je geestelijke pijn dan moet je die niet uit de weg gaan maar er afstand van nemen. Het is slechts een hersengebeurtenis in plaats van een absolute waarheid. De kunst is om onderscheid maken tussen de doen-stand van je hersenen (alles op de automatische piloot) en of in de betere stand: de zijn-stand (MFN) Zinn ontwikkelde oefeningen die gericht zijn op je zintuigen. Hij noemt dat HAON Herkenning, Acceptatie, Onderzoek maar je niet ermee vereenzelvigen. Je aandacht terugbrengen naar je lichaam. Je moet bewegen en gaan lopen. Contact krijgen met je gevoelens en zelfbeheersing. Beschrijven van je onrust.

Onmiskenbaar is ‘Tem je geest’ geschreven met hartstocht.Wax haar expertise is duidelijk merkbaar in de gedetailleerde beschrijvingen die ze geeft van het functioneren van onze brein en MFN. Ook al is het hier en daar hak op de tak geschreven, de anekdotes over haar toestand en die van haar familie zijn ontroerend, pijnlijk en vaak grappig. Het tussencommentaar van een beschrijving van een ziekteverschijnsel is soms op het cynische af, waarmee ze het zweverige imago wat MFN heeft, ontnuchterend onderuit haalt.

Over Cognitieve gedragstherapie laat ze zich kritisch uit. Het idee van deze therapie is: laat je verkeerde gedachten onderzoeken en verander ze. Negatief denken is gebaseerd op vertekend denken. Dat komt dus overeen met MFN. Wax vindt echter dat het steeds onderzoeken van je gedachten zelfkritiek kan oproepen en kan leiden tot terugval in negatief denken.

Pas op het eind van ‘Tem je Geest’ zijn er oefeningen waarmee je je binnenkant kunt opknappen. Bijvoorbeeld complimenten opschrijven want dat geeft een positief gevoel. Een goed voorbeeld is dat prettige dingen van vroeger je angst kunnen remmen. Bijvoorbeeld een geurende kaars die vroeger in je ouderlijk huis altijd werd gebrand of een leuke foto. Schrijf nieuwe dingen op want nieuwe dingen laten neuronen groeien. Het opschrijven van dankbaarheid vindt Ruby trouwens zelf onbenullig. Dan is er nog het gegeven dat je negativiteit moet benoemen en dat je gewoontes moet doorbreken. Vooral in stresssituaties is doen alsof belangrijk en helpt het als je totale afleiding zoekt.

‘Tem je geest’ is helder, interessant in de materie en humoristisch. Een prima boek als je wat wilt weten over Mindfulness en wellicht nog boeiender als je al veel van MFN afweet.

Tem je geest
Ruby Wax
Uitgeverij Spectrum/288 pag./2013
ISBN 10: 9000334624
ISBN 13: 9789000334629Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Tips voor samengestelde gezinnen
  • Filmjaarboek 2014
  • Het hele brein het hele kind
  • Schrijnende vaderverhalen in 'De afwezige vader bestaat niet'
  • Filmjaarboek 2013

    Alle artikelen