// Kolom links
 

 
Filmrecensies

We mogen trots zijn op onze Filmrecensierubriek. Bijna elke week bespreken we films die gaan over vader en kind relaties, man en vrouw relaties, familiefilms, animatiefilms en nog veel meer.


Goedkoop sentiment in ‘Heaven is for real’

Is er leven na de dood? Nog nooit is er waarlijk iemand opgestaan uit een graf om ons te vertellen dat er leven is na de dood. Mensen die door een coma of hartstilstand tussen leven en dood zweefden verklaarden echter soms het tegendeel. Wetenschappers beweren dat deze bijna-doodervaringen, aan het eind van de tunnel in een wereld van licht, vaak gelukzalige momenten zijn, teweeggebracht door de werking van hormonen.

De Amerikaanse vierjarige jongen Colton Burpo had een bijna-doodervaring. Tijdens langdurige operaties vanwege een acute blindedarmontsteking kreeg hij een hartstilstand. Helemaal genezen vertelt hij dat hij in de hemel is geweest. Hij weet op miraculeuze wijze dingen te vertellen die voor zijn geboorte plaats zijn gevonden. Zo heeft zijn moeder nooit verteld over een doodgeboren zusje en heeft hij een ontmoeting met zijn overleden opa. Bovendien heeft hij bij Jezus op schoot gezeten.

Zijn vader Todd Burpo heeft zijn hiernamaalsverhaal opgeschreven en dit jaar verscheen er een verfilming door regisseur Randall Wallace met dezelfde titel als het boek: ‘Heaven is for real’. Todd Burpo is naast rolluikeninstallateur en brandweerman ook een protestante dominee. Een objectief verhaal gebaseerd op empirische feiten kun je dus niet verwachten. ‘Heaven is for real’ is een religieuze film. Wallace vertelt het verhaal van de kleine Colton uit het perspectief van Todd (Greg Kinnear) in chronologische volgorde, afgewisseld met flashbacks. Om de niet-christelijke kijker voor zich te winnen, zien we dat Todd en zijn omgeving in eerste instantie sceptisch zijn over de uitspraken van Colton.

Dat medici en wetenschappers de jongen eventueel kunnen onderzoeken wordt niet uitgewerkt. De pers neemt hem wel serieus en zijn verhaal komt in de krant. Tod die overtuigd is dat de hemel bestaat, ondervindt tegenstand. Vooral uit zijn eigen kerkelijke gemeente en dan in het bijzonder zijn vriend Jay (Thomas Haden Church).

‘Heaven is for real’ is een film die sterk op het gevoel van de kijker probeert in te werken. Dat gebeurt door probleemsituaties neer te zetten. Todd en zijn volgzame vrouw Sonja (Kelly Reilly) hebben vooral veel pech. In een reeks van incidenten zie je dat Todd zijn been breekt, ziek wordt van nierstenen en bijna failliet gaat omdat hij zijn rekeningen niet kan betalen. Alles moet ervoor zorgen dat je medelijden krijgt en bewondering dat deze man zijn overtuiging wil uitdragen.

Uiteindelijk wat Colton allemaal beweert wordt telkens herhaald en op een gegeven moment is dit niet meer spannend. Ook niet als je in vertragingen en mooie dromerige beeld allerlei verschijningen ziet. Al snel wordt het goedkoop sentiment.

Opmerkelijk is dat er acteurs meespelen die ook in seculiere blockbusters speelden. Kinnear is onder andere bekend als de gevoelige homoseksueel in ‘As good as it gets’ en Church als vrouwenversierder in ‘Sideways’. Kinnear speelt in ‘Heaven is for real’ een stoere vrijgevige man, die graag met zijn vrouw naar bed gaat. Sonja heeft, zoals dat gaat in strenggelovige protestante kringen, weinig in te brengen. Geld verdienen mag ze niet, ook al staan ze rood. Ze hoort thuis te zijn voor de kinderen.

Deze reli-film heeft in Nederland, ondanks het feit dat ‘Heaven is for real’ een nummer 1 best selling book was, niet veel succes gehad.


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Opnieuw IFFF, 2014
  • Nebraska
  • Like father, like son
  • La Grande Bellezza verlangen naar vervlogen tijden
  • Hava Nagila Hava zoektocht roots

    Alle artikelen