// Kolom links
 

 
Huismannen weblog

Vanaf 2002 tot eind 2004 hield oprichter Marcel van Veelen een internetdagboek bij. Roel van der Wekken nam tot eind 2006 het stokje over. Beiden legden hun beslommeringen als huisman weer. Het uitgangspunt was om niet zozeer te beschrijven wat ze zoal deden, maar wat zij bij het huismanschap voelden.


Brugsmurf

Sinds een paar maanden is voor ons een nieuw tijdperk aangebroken. We hebben een Brugsmurf in huis. Voor ons gaat een hele nieuwe wereld open. En dat is best spannend. En leerzaam. Ik kom tot de ontdekking dat er flink wat veranderd is, sinds ik zelf naar de middelbare school ging.

De eerste dag sta ik nog met een brok in mijn keel mijn kleine grote meid uit te zwaaien. Helemaal alleen op weg naar het tien kilometer gelegen vestingstadje. Maar mijn dochter redt zich prima. Als ze problemen krijg met haar provisorisch vastgemaakte bagagedrager weet ze mij blind te vinden onder de sneltoets van haar mobiele telefoon.

Na twee dagen is een klasgenootje op het idee gekomen een Whatsappgroep aan te maken van de klas. En dat zullen we weten. Tot diep in de avond gaat de stroom Whatsappjes door. Als we de volgende dag nog enigszins slaapdronken naar beneden wankelen is die stroom ook al weer op gang gekomen. Even stiekem kijken op de telefoon leert dat de gesprekjes nergens over gaan.Goed voor de groepsvorming is het wel. Toch stapt mijn dochter na enkele dagen weer uit het whatsappgroepje. Informatiestress.

Informatiestress heb ik ook als het om huiswerk en proefwerkvoorbereiding gaat. Via de leeromgeving worden wij als ouders geacht dit alles in de gaten te houden en zonodig bij te sturen. Dat valt nog niet mee bij een verse puber...

Hoewel mijn dochter op een huiswerkvrije school zit, moeten de boeken toch terug naar huis om een proefwerk voor te bereiden. Alleen: die boeken zie ik nooit terug. En toch blijven de toto-uitslagen maar binnen stromen. Wel maakt mijn dochter zich druk om een goed cijfer voor haar koprol bij gym, maar de 5.5 voor Duits wordt achteloos weggewuifd. Slik. Begint dat nu al? En we moeten nog vier jaar. Mijn vrouw wijst mij er op dat wij nu de prefontale cortex van onze verse puber zijn. Oftewel: wij zijn het planbord van onze puber, want daar kan het puberbrein nog niet mee omgaan.

Bring Your Own Device is ook zo'n nieuwe vinding.Iedere leerling neemt zelf een device mee naar school. In de regel is dit een laptop. In theorie kan de laptop worden gebruikt om schoolwerk mee te doen, maar nog geschikter is hij om Minecraft en Asphalt mee te spelen. Dat papa daarna twee avonden zit te zweten om alle malware van de computer af te krijgen is weer een heel ander verhaal.

Mijn gedachten gaan terug naar dertig jaar geleden. Toen was ik zelf Brugpieper. Een elektronische leeromgeving was er nog niet. Mijn ouders keken nooit in mijn agenda. We werkten nog met papieren cijferkaarten die je nog eens kon verstoppen voor je ouders. Of maar half invullen. Zo kon je je ouders bij de rapportbesprekingen nog eens verrassen met een tsunami aan slechte cijfers. Dat waren nog eens tijden. Dat dit ook leidde tot pittige gesprekken laat ik hier, omwille van de romantiek, maar even onvermeld.

 


Guus Reichgeltbieploch.blogspot.nl/


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Avonturen op de kamping
  • Groep achters huilen niet
  • Van Baukje naar Siemon
  • Zelf een kast bouwen
  • Hoe maak je samen een spreekbeurt

    Alle artikelen