// Kolom links
 

 
In het nieuws
Vader is een nul? Powerpapa! (met briefwisseling tussen de huismannen en Peter Burger)
5 juni 2002Naar aanleiding van dit stukje stuurde de huismannensite bij monde van medewerker Roel van der Wekken deze email naar Peter Burger.


'What's in a word?

Met genoegen heb ik het stukje van Peter Burger gelezen over zijn vaderschap en het zelf uitgevonden woord powerpapa.

Ik werk mee aan de website www.huismannen.nl en op die manier wil ik het powerpapa zijn promoten.
Duindam's woord zorgvader is inderdaad zorgelijk. Daar is hij het zelf ook mee eens denk ik.
In zijn boek 'Zorgende vaders' blijkt dat ook hij graag nieuwe woorden verzint. Hierin beschrijft hij de nogal komische verwikkelingen die ontstaan zijn naar aanleiding van zijn woord 'ouderen', dat hij gebruikt als het engelse 'parenting'.

Door het gebruik van dit woord werd zijn werk over ouderschap in een Amerikaans systeem gerangschikt onder de geriatrie....Huisman/powerpapa

Wij van de huismannensite hebben het woord huisman in de armen gesloten, eerst min of meer als geuzennaam maar inmiddels is het heel normaal geworden om als beroep huisman in te vullen, zoals laatst op het inschrijfformulier van de school voor mijn oudste zoon.

Powerpapa; het is wl weer een samenvoeging van een Engelse en een Nederlandse term.
Het bekt goed, maar is dat nodig? Is het niet eerder een krampachtige poging om een onterecht schaamtegevoel te verbergen?

Als je powerpapa als beroep invult is het ronduit zielig. Zorgvader is ook niks; Een zorgvader, dat gun je een kind toch niet? Thuisblijfvader is te lang en dekt de lading niet. Want een thuisblijfvader brengt de kinderen toch niet naar school? Die blijft thuis.

Pama, of mapa, zegt mijn jongste van twee vaak, maar dat is gemakzucht.
Nee, huisman, eventueel in deeltijd, dat is het woord.Verzoek:

Hierbij wil ik Peter Burger vragen om mee te werken aan een e-post vraaggesprek (email interview ;-) met de huismannen.Met vriendelijke groet:

Roel van der Wekken.


Het antwoord van Peter Burger:Beste Roel van der Wekken,Bedankt voor je reactie. Het is altijd aardig iets terug te horen op zo'n column, en dan nog zo uitgebreid.


Het was natuurlijk niet mijn bedoeling een levensvatbaar alternatief te bieden voor het woord huisman: dat lijkt me inderdaad het best passende woord waarover we beschikken. Als het al een tuttige bijklank heeft, zit dat in het imago van de huisman, niet in het woord. Om dezelfde reden schieten allochtonen er hoogstens tijdelijk iets mee op als we ze medelanders gaan noemen of zoiets.Het ging me vooral om het contrast tussen Duindams positieve pleidooi en de negatieve, stigmatiserende term nul-oudergezin die hij daarvoor gebruikt. Aardig om te horen dat hij ook en met onverwachte gevolgen een vertaling heeft gezocht voor parenting.Ik heb net eens in Van Dale gekeken naar de geschiedenis van het woord huisman. In ieder geval sinds 1984 staat dat in de Dikke als mannelijke tegenhanger van huisvrouw. Benieuwd sinds wanneer precies. In mijn geboortejaar 1961 was het in ieder geval nog onbekend. Toen betekende huisman volgens Van Dale: 1. boer (verouderd); 2. huisvader, gezinshoofd; 3. een soort zoete appel.Vriendelijke groet,Peter


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Rapportonderzoek: Vaders en seksuele opvoeding
  • Huisvader is blij met z'n rol, maar erkenning zou fijn zijn
  • Huismannen vechten tegen hun suffige imago
  • Vrouw steeds vaker kostwinner

    Alle artikelen