// Kolom links
 

 
Interviews

Regelmatig nodigen wij iemand uit voor een interview. Politici, bekende Nederlanders of mensen die anderszins de aandacht vragen van deze site. Een onderdeel van deze rubriek is de serie 'Op de huishoudtrap' waarin we een huisman of zorgende vader interviewen.


Op de huishoudtrap: Elroy Tan
1 oktober 2004

Een kijkje in het drukke leven van een 'echte' huisman
Mijn naam is Elroy Tan, 36 jaar en huisman sinds 1 juli 1999.
Ik ben voltijds huisman, maar ik werk daarnaast 2 dagen in de week als bezorger en monteur van slaapkamersystemen, o.a.bedden en linnenkasten. Niet vanwege het geld (dat gaat bijna helemaal op aan de oppas) maar vanwege de sociale contacten. Ik denk dat veel mannen die huisman worden in een gat vallen, nu je hele dagen thuis zit. Als huisvrouw ga je misschien nog wel eens koffiedrinken of samen boodschappen doen bij/met de buurvrouw, maar als man doe je dat niet zomaar. Als ik moet werken gaan onze kinderen naar de oppas.


Al in het begin van onze relatie (in 1986) wist mijn vrouw al dat ze huisarts wilde worden. We wisten ook al dat we graag kinderen wilden hebben. Toen we nog geen kinderen hadden werkte ik als logistiek medewerker in een groot magazijn van een drukkerij.
Ons huis was zowat een museum, want we waren haast nooit thuis. Toen mijn vrouw als keuringsarts begon te werken, ze was uitgeloot voor de huisartsenopleiding, verdiende ze al meer dan ik in de twee ploegendienst en zeven jaar werkervaring. Dus het ruilen van kostwinner was geen punt meer, en onze eerste kind was inmiddels al geboren. Hij ging toen 2 dagen in de week naar de oppas en 2 dagen in de week naar de creche. Op de vrijdagen had ik de ene week mijn ATV-dag en mijn vrouw de andere week haar ATV-dag. We waren dus nooit samen vrij.

In 1999 kreeg ik de gelegenheid om van baan te veranderen. Deze baan was maar voor ongeveer 2 dagen in de week.
Hoe ziet je gezin eruit?

Ik ben zelf zesendertig, mijn vrouw is tweeëndertig, we hebben twee kinderen, een meisje van drie en een jongen van vijf.
Wat vind je het leukst in het huishouden?
Het reilen en zeilen van de kinderen (brengen en halen van school, zwemles en derg.) en koken.

Wat vind je het vervelendst?
De rest, maar ja, het moet toch gebeuren!

Hebben jij en je vrouw een vaste verdeling van taken? Zijn er dingen die jij nooit doet?
We hebben niet echt een vaste verdeling van taken, mijn vrouw werkt 60 uur in de week en kan dus weinig doen in het huishouden. We bekijken vaak ’s avonds als de kinderen op bed liggen wat er nog moet gebeuren en verdelen dan de werkzaamheden. Wat ik echter nooit doe is strijken en ramen lappen.


Doet je vrouw wel eens 'typisch mannelijke dingen' zoals boren, zagen enzovoorts?
Ja hoor, en het gaat haar prima af.

Doe jij wel eens 'typisch vrouwelijke dingen' zoals kleren verstellen, kleding kopen?
Kleren maken, verstellen en kopen doet mijn vrouw. Ik doe wel de was en ik kook het eten en doe ook alle inkopen.

Zie je jezelf als 'anders' dan andere mannen?
Nee niet echt, maar ik heb wel meer gespreksonderwerpen dan de gemiddelde man, zoals opvoeding, aanbiedingen van de verschillende supermarkten.

Hoe ziet een doordeweekse dag van jou eruit?
Om kwart voor zeven gaat de wekker. Ik ga als eerste de badkamer in, daarna mijn vrouw en de kinderen. Als zij in de badkamer zijn zoek ik vast de kleren voor die dag uit. Dan maak ik brood en drinken klaar voor het ontbijt en om mee te nemen naar school of werk. Om kwart voor acht gaat mijn vrouw de deur uit en ga ik ontbijten met de kinderen.
Voordat ze naar school gaan hang ik vaak nog de was op die ‘s nachts gedraaid heeft en zet de spullen klaar voor zwemles of sporten, container bij de weg zetten, vaatwasser uitruimen en dergelijke. Om half negen breng ik mijn zoon naar school en 2 dagen in de week mijn dochter naar de peuterspeelzaal. Daarna zijn er vaak verschillende klusjes, op maandag administratie en soms rijden voor schoolzwemmen, op dinsdag de boodschappen, donderdag naar de markt en op woensdag en vrijdag naar het werk. Het voordeel is dat ik altijd de kinderen naar school kan brengen voordat ik moet werken.
Om half twaalf haal ik mijn dochter op en om twaalf uur mijn zoon. Daarna maak ik de lunch klaar en gaan we lunchen. Om half een komt mijn vrouw thuis om te eten. Op woensdagmiddag is mijn vrouw vrij, dan haalt zij onze zoon op van school, op vrijdag blijft hij over. Onze dochter gaat dan naar de oppas.
Om kwart over een moet mijn zoon weer op school zijn. ‘s middags probeer ik vaak om iets met mijn dochter te doen, zoals op maandag samen zwemmen, op andere dagen lukt dat niet altijd. Op het ogenblik ben ik bezig met het bouwen van een nieuwe schuur en het vernieuwen van de badkamer.
Om half vier haal ik mijn zoon af van school en op de dinsdagen rijden we direct door naar zwemles. Op andere dagen speel hij vaak bij een vriendje, of komt er een vriendje bij ons spelen.
Om vijf uur begin ik met eten koken. Meestal eten we rond half zes, ook als mijn vrouw nog niet thuis is van het werk. ’s Avonds heeft mijn vrouw vaak wel een vergadering, nascholing of gaat zij sporten.
Om zeven uur breng ik de kinderen naar bed. Daarna ruim ik de vaatwasser in en zet de wasmachine vast klaar om te draaien. Daarna bekijk ik of er nog e-mail is of doe ik ander werk op de computer. Ik ben namelijk ook de secretaris van onze
kerk in Meppel. De rest van de avond kijk ik televisie en als de was klaar is, vouw ik tegelijk de was op.
Meestal ga ik tussen elf en twaalf uur naar bed, nadat ik de wasmachine, -droger en/of de vaatwasser aangezet hebt.

Tijd voor hobby’s heb ik haast niet, maar ik mag graag muziek maken op de keyboard of met de basgitaar of met de computer (MIDI). Ook vind ik het leuk om te helpen bij het P.A. –bedrijf van mijn broer. (geluid- en lichtverzorging bij concerten, congressen, conferenties en derg.)

Over huismannen.nl:
Ik vind het goed dat er een huismannensite is. Vaak wordt een huisman onderschat: Lekker uitslapen, de hele dag een beetje aanrommelen, Je hebt nu lekker tijd over nu je de hele dag thuis zit, zijn veel gehoorde kreten. Het initiatief om verschillende huismannen te interviewen vind ik een goed idee. Je weet namelijk niet hoe andere huismannen het doen c.q. ervaren. Op zo’n site kun je dus ervaringen en tips delen. Ik kom regelmatig even 'langs' op de site.

De familie Tan heeft een eigen website.

door:Roel van der Wekken 30/09/2002


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Herinneringen aan je peuter- en kleutertijd, kan dat?
  • Seks en de huisman
  • John Lennon de huisman: het Playboy interview uit 1981
  • Jeroen Kramer: 'van thuisblijfvader krijg ik kromme tenen'
  • Interview met Vincent Duindam, huisman, schrijver, psycholoog

    Alle artikelen