// Kolom links
 

 
Interviews

Regelmatig nodigen wij iemand uit voor een interview. Politici, bekende Nederlanders of mensen die anderszins de aandacht vragen van deze site. Een onderdeel van deze rubriek is de serie 'Op de huishoudtrap' waarin we een huisman of zorgende vader interviewen.


Jeroen Kramer: 'van thuisblijfvader krijg ik kromme tenen'
3 oktober 2004

Een interview met Jeroen Kramer, bekend van o.a. Klokhuis. Tegenwoordig presenteert Jeroen een programma over opvoeden van Teleac/NOT.

Jeroen, hoe ziet je gezin eruit?
Vrouw (49), dochter (11), zoon (8)

Uit je columns en je televisiewerk blijkt een grote interesse voor kinderen en opvoeding, komt dit misschien doordat je zelf vader bent?
Televisiewerk: puur toeval. Columns: zijn een gevolg van mijn televisiewerk. Wel is het zo dat ik door mijn eigen vaderschap affiniteit heb met de onderwerpen. Die zitten dicht op de praktijk van alle dag in mijn eigen gezin, en dat is een leuk tegenwicht voor het werk dat ik voor BVN.TV doe (Studio.nl: nieuws- en achtergronden in de breedste zin des woords).

In het programma Bij ons thuis heb je veel onderwerpen voorbij zien komen, heeft dit je eigen kijk op je gezin en de opvoeding veranderd?
Niet wezenlijk, ofschoon ik me van sommige dingen wel iets bewuster ben geworden: spelen ze wel genoeg op straat? helpen ze wel genoeg mee in het huishouden? wordt het niet eens tijd om zakgeld in te stellen? Opvoeden is volgens mij een intuitieve zaak, hoewel het geen kwaad kan om af en toe eens te horen hoe een ander het doet. Da s dan ook de functie van het programma.

De onvermijdelijke vraag van de huismannen: Hoe is het huishouden verdeeld tussen jou en je vrouw? En hebben jullie daarover vaste afspraken?
Het grote werk doet een poets die een ochtend in de week komt, mijn vrouw strijkt en bedient de wasdroger (ik heb een wasdrogerverbod), en de rest doen we samen. In de praktijk doet mijn vrouw meer dan ik omdat ik meer werk dan zij. Koken en keuken is ongeveer 50/50.

Je kan je soms nogal opwinden over het misbruik van de Nederlandse taal; Wat vind jij van de term 'huisman' en 'thuisblijfvader' ?
Huisman vind ik dus een prima woord omdat het net zo helder is als huisvrouw. Van thuisblijfvader krijg ik kromme tenen omdat daar (denk ik) zonodig iets van een bewuste keuze in dient te worden uitgedrukt waardoor het geemancipeerder klinkt dan het volgzame huisman. Ik haat dat soort krampachtig politiek-correct taalgebruik - weg ermee!

Ben je tevreden met de hoeveelheid tijd die je aan je gezin kan besteden? Is er een periode geweest dat je meer of minder tijd aan je gezin besteedde, en heb je in de toekomst plannen om meer of minder te gaan werken?
Als free-lancer heb ik het soms veel te druk en soms veel te stil. Ik vind dat wel ongeveer in balans, al had ik meer tijd voor mijn gezin toen onze oudste nog baby was. Het zou mooi zijn geweest als ik nu net zo weinig werkte als toen, maar daar had dan tegenover gestaan dat we ons geen huis met een tuin hadden kunnen veroorloven en we nog steeds in de smerigste, grauwste en onveiligste rotstraat van Amsterdam hadden gewoond, de van Speijkstraat. Een kwestie van kiezen dus.door: Roel van der Wekken


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Herinneringen aan je peuter- en kleutertijd, kan dat?
  • Seks en de huisman
  • John Lennon de huisman: het Playboy interview uit 1981
  • Op de huishoudtrap: Elroy Tan
  • Interview met Vincent Duindam, huisman, schrijver, psycholoog

    Alle artikelen