// Kolom links
 

 
Opvoeden

De rubriek Opvoeden staat vol met artikelen hoe kinderen opgevoed moeten worden, over hun internet- en televisiegebruik, over seksuele voorlichting, maar ook artikelen hoe vaders tegen opvoeding aankijken.


De computer en televisie als oppas?
24 januari 2003

De tv en pc als oppasIn onze gezinssituatie vraag ik me vaak af hoelang en waarnaar mijn kinderen kijken op televisie.
Annemarie zit op school, maar Jeroen van drie zit de meeste dagen bij mij thuis. De verleiding is vaak groot als ik achter de pc duik om de tv aan te zetten. Ik probeer het te beperken tot 45 minuten achtereen, maar een half uur achter de pc is ook wel voldoende meen ik.

Met het huishouden helpt Jeroen meestal mee. Als ik zelf bezig ben dan gaat ie lekker spelen.
Toen ik laatst op school tijdens het overblijven van groep 2 weer de drie onruststokers uit elkaar moest halen vanwege het vechten vroeg ik aan één van hen:" Wie doe jij na?" Hij maakte namelijk vechtbewegingen die hij volgens mij nooit zelf bedacht zou kunnen hebben. Hij zette grote ogen op en vertelde trots dat hij een Powerranger was.
"Ben je dan geen Pokemon?" , vroeg ik." Nee hoor daar zit veel minder vechten in…..dat vind ik niet zo leuk als Powerrangers", meldde hij met grote ogen.
Ik was enigszins verbaasd zult u begrijpen.


Nou ik ben eens gaan surfen op het net en ik kan u voorzien van nuttige tips over het tv- en computergebruik voor kinderen. Ik heb samenvattingen gemaakt van wat ik gevonden heb, en die ik interessant vond heb ik links gegeven zodat u het hele stuk kunt bekijken. Uit onderzoek blijkt trouwens dan kinderen gemiddeld 2 uur tv per dag kijken. Helaas kon ik geen onderzoek vonden die in leeftijd categorieën verdeeld waren. Wellicht heeft u tips of ervaringen. Het lijkt me nuttig hierover in ons forum eens over te discussiëren.


klik hier om naar het forum te gaan


Tips met betrekking tot het televisiekijken


Ogen


Kleuters zitten vaak dicht op de televisie geplakt. Soms lijkt het of ze zelf in het televisietoestel willen kruipen. Veel artsen waarschuwen voor de gevolgen. Kinderen zouden hierdoor slechte ogen krijgen. Het tegengestelde is waar; als kinderen op een kleine afstand van het tv-toestel zitten, is dit niet schadelijk. Sterker nog: deze manier van televisie kijken is beter dan de manier waarop veel volwassenen voor de buis ´hangen´. Want veel en lang in dezelfde houding op de bank zitten, kan tot houdingsproblemen leiden. Het is wel belangrijk dat de kamer goed verlicht is. Ogen raken zo minder vermoeid. Als het geluid tamelijk hard staat en de kamer is slecht verlicht, worden kinderen zelfs sneller afgeleid. Ze zullen in plaats van televisie kijken een boek lezen of een spelletje spelen.Televisie aan of uit?


Kijk bewust televisie. Als er geen interessante of leuke programma´s zijn: zet de televisie uit. EEN TV DIE AAN GAAT, ZET JE NIET SNEL WEER UIT.
Bepaal vooraf welke programma's uw kind mag zien en maak duidelijke afspraken met uw kind over hoe lang hij/zij mag kijken. Zet de televisie niet aan om te kijken wat erop is, maar zoek dit uit in de gids of de krant vóórdat u de televisie aanzet. Gebruik de televisie niet als oppas, hoe verleidelijk en makkelijk het soms ook kan zijn.
U bent als ouder baas over het huis. Ook wanneer de kinderen een eigen televisie op de slaapkamer hebben, is het van belang dat u erop let waarnaar en hoe lang ze televisie kijken.


Samen kijken


Bekijk zoveel mogelijk het programma samen met uw kind, zet de televisie uit wanneer het programma afgelopen is en praat hier samen over na. Door met een kind te praten over een televisieprogramma heeft hij/zij er meer profijt van. Het is tegelijkertijd een
goede training voor het geheugen van het kind en voor het leren benoemen van dingen.


Fantasie


Voor hele jonge kinderen is het leuk om boekjes te kopen die bij een televisieserie horen, zij kunnen de figuren dan herkennen.
Stimuleer het zelf spelen of (voor)lezen. Over het algemeen geldt dat zelf spelen of voorlezen een gunstiger effect heeft op de (fantasie-) ontwikkeling dan de meeste televisieprogramma’s.

Alternatieven


Biedt kinderen een alternatief: voorlezen, wandelen of een spelletje doen.
Kijkwijzer


Kijk zoveel mogelijk naar programma's die voor kinderen van die leeftijd geschikt zijn.Vermijdt programma's waarin (excessief) geweld in plaatsvindt.


Uit onderzoek blijkt dat de invloed van TV groot is (zowel positief als negatief).


Enkele feiten:


Kinderen kunnen door televisie een brede kijk op de wereld krijgen, vooral als ze samen met hun ouders of grote broers of zussen kijken (Ze kunnen dan om toelichting vragen en uitleg krijgen).

Kinderen worden door het zien van geweld agressiever. Dit geldt met name voor kinderen die al agressief gedrag vertonen.
Het veelvuldig zien van geweld stompt af, het raakt kinderen steeds minder. De gezonde angstreacties verdwijnen.

Kinderen krijgen via de tv het idee dat geweld normaal om problemen op te lossen.
Kinderen die veel tv kijken, fantaseren minder en zijn minder creatief. (Fantaseren en fantasie-spel is goed voor de ontwikkeling van kinderen.)

Kinderen met veel "zitvlees" beperken hun mogelijkheden tot gezonde lichamelijke activiteit.

Kinderen die veel televisie kijken kunnen vaak niet in slaap komen.

Kinderen kunnen angstige dromen krijgen van bedreigende scènes.

Kinderen worden beïnvloed in hun beeld t.a.v. normen- en waarden. De tv bepaalt wat normaal, de norm, is.

Kinderen krijgen door een overmaat aan " soap-series" een vertekend beeld van de realiteit.

Veel tv-kijken leidt tot verarming van communicatie.
Geef zelf het goede voorbeeld, de tv is geen oppas.Tips met betrekking tot het computeren:


Cd-rom keuze

Als u op zoek bent naar een computerspel voor uw kind, let dan goed op of de spelletjes op meerdere moeilijkheidsniveaus kunnen worden afgespeeld. Het spel blijft dan langer interessant en is ook voor oudere kinderen bruikbaar. Bekijk een nieuwe cd-rom eerst zelf voordat uw kind ermee aan de slag.

Muisknop

Vaak klikken peuters op de rechtermuisknop in plaats van op de linker. Het helpt om een sticker op de linkermuis knop te plakken, zodat het kind makkelijk kan zien wat de juiste knop is.
Als uw kind moeite blijft houden met het gebruik van de muis, is het raadzaam om de muis eens links van het toetsenbord te leggen. Misschien is uw kind wel linkshandig. Er zijn speciale kindermuizen op de markt. Vrolijke beesten en in formaat aangepast op het kinderhandje

Surfen op het net

Kinderen kunnen ook in aanraking komen met ongewenste informatie via de zoekmachine. Sommige woorden die in eerste oogopslag misschien niets doen vermoeden, kunnen links bevatten naar sites met seks en geweld. Bij sommige providers kun je een familiefilter inschakelen.


Computer is geen oppas

Het is niet erg om kinderen al op jonge leeftijd achter de computer te zetten. De computer is echter geen oppas. Bij sommige spelletjes hebben kinderen, zeker als ze jong zijn, de hulp van volwassenen nodig.
kijwijzer

onderzoek

z@pptips televisie en computer


ggd mediaopvoeding


Harry Maarse


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Je eigen, unieke vaderrol
  • Ouders kennen risico drinkende puber niet
  • Speelgoed uitzoeken voor je kind. Cadeaustress?
  • Rauwe moeder?
  • Mieke van Stigt: De verjuffing van het onderwijs en het jongensprobleem

    Alle artikelen