// Kolom links
 

 
Wassen en Strijken

Alles over wassen en strijken, verzameld uit de media en aangevuld.
Wilt u alle artikelen zien? Klik dan op 'Alle artikelen' in de rechter kolom.


Wassen en hygine.
28 januari 2004

Wordt door het wassen op lagere temperaturen de was ook in hyginisch opzicht wel goed schoon?
Wassen kost energie. Daarom scheelt het als de was wordt gewassen op de meest geschikte temperatuur, en niet warmer. Was daarom op zo laag mogelijke temperatuur (30 C of 40 C). Met de huidige kwaliteit van wasmiddelen wordt de was op lagere temperaturen net zo schoon terwijl daar in het verleden hogere temperaturen voor nodig waren. Zo wordt normaal bevuilde witte was op 40 C ook goed schoon.

Wat gebeurt er met micro-organismen in het vuile wasgoed? Worden deze nog wel verwijderd? Een zeer groot deel zal met het waswater wegspoelen en wordt op deze wijze verwijderd. Verder vindt tijdens het wassen doding plaats van micro-organismen door de combinatie van temperatuur en bleekmiddel, afkomstig van het wasmiddel. Daarbij geldt des te hoger de temperatuur, des te beter worden micro-organismen verwijderd. Maar een sterke biocide werking is bij normaal wasgoed helemaal niet nodig.

Alleen bij wasgoed waarin duidelijke ziekteverwerkers kunnen zitten, is het aan te raden om op bijvoorbeeld 60 C te wassen en daarbij een wasmiddel met bleekmiddel te gebruiken. In alle andere gevallen kunt u het beste op een zo laag mogelijke temperatuur wassen. Waarmee u niet alleen het milieu spaart, maar ook uw portemonnee.

Bron: Nederlandse vereniging van zeepfabrikanten


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
  • Wasmachine stinkt
  • Wastips op was-tips.nl
  • Schat, zal ik de was doen?
  • Trui te kort?
  • Wassen met goedkope(re) stroom
  • Dekbedhoezen wisselen
  • Huismannen.nl test LauraStar strijksysteem

    Alle artikelen