// Kolom links
 

 
Wat is een huisman?

Het antwoord is simpel: een huisman is een man die voor zijn gezin en/of huishouden zorgt.


Wat is Huismannen.nl?
3 oktober 2014

Wat is Huismannen.nl?

In mijn ogen (voor de andere medewerkers kan het iets anders zijn) is Huismannen.nl een website speciaal bedoeld voor mannen die naast een maatschappelijke carrière een substantieel deel van de zorg voor het huishouden op zich hebben genomen. Of ze nu pensoengerechtigd zijn, alleenstaand, met of zonder kinderen, homosexueel of hetero, getrouwd zijn of een latrelatie hebben, of ze rijk of arm, hoogopgeleid zijn of alleen lagere school hebben gedaan.

Ook of ze nu veel of weinig in het huishouden doen maakt niet zoveel uit, als ze maar geinteresseerd zijn in de thema's van deze site.

Die thema's zijn:

 • arbeid/zorgverdeling, waardoor er aandacht wordt gegeven aan de rol van de vrouw en de man in het arbeidsproces, en alle maatschappelijke en politieke veranderingen op dat vlak.

 • emancipatie van de man en de vrouw. Dit is een gevoelig en moeilijk onderwerp. Vaak worden deze zaken als tegengesteld gezien. In mijn ogen is voor de emancipatie van mannen én vrouwen van belang dat arbeid en zorg gelijk wordt verdeeld. Vandaar dat wij ook aandacht geven aan de beeldvorming van de man in de reclame e.d. als sullige nitwit, die nog geen ei kan bakken. Een man is net zo goed als een vrouw in staat om een baby te verzorgen, en het huishouden te doen. En omgekeerd kan een vrouw al het werk doen wat een man kan. Niemand heeft er belang bij dat alle mannen ineens thuis gaan blijven en de vrouwen gaan werken, maar er is op dit moment niet vaak sprake van een vrije keuze. Dat komt o.a. door de opvatting dat vrouwen betere zorgers zijn dan mannen. Ik denk dat dit niet altijd het geval is.

 • huishouding, zoals koken, schoonmaken, planning enzovoorts. Natuurlijk gelden hier geen andere normen voor mannen dan voor vrouwen. We willen gewoon informatie bieden over deze zaken.

 • opvoeding. Er zijn veel vooroordelen en vastgeroeste ideeën over vaderschap en moederschap. Het is leuk om als vader voor vaders te schrijven over opvoedingszaken.

Manvijandig?
In een interview werd mij gevraagd of ik mezelf feministisch vond. Daar had ik nooit over nagedacht. Het antwooord is ja. Maar dat wil niet zeggen dat ik daarmee manvijandig ben. Ik wil iedereen in zijn en haar waarde laten. Waar ik alleen op tegen ben is dat mannen óf vrouwen een rol wordt opgedrongen waar ze zich niet prettig in voelen.
Een gelijke verdeling van arbeid en zorg begint bij een echte vrije keuze tussen werken en zorgen. Op de Huishoudbeurs waar ik een weekend stond ter promotie van deze site, vroeg ik aan stellen of ze gelukkig waren met de arbeid/zorg verdeling. Als ze antwoordden dat ze heel tevreden zijn, zei ik houwen zo!

Roel van der Wekken 3/4/2003


Kijk ook eens in ons Forum


© 2018 - Huismannen.nl - email: info@huismannen.nl


 
Nog meer...
 • Vervolgonderzoek naar Zorgende Vaders
 • Hoeveel zorgende vaders zijn er?
 • Vragen over huismanschap?
 • Vaderschap in Zweden, goed geregeld!
 • Huismannen zitten niet achter de gordijnen

  Alle artikelen